Foto: Emma Larsson/SVT

Västerås stad om tomma servicehusplatser: ”Vi måste kanske se över kraven”

Uppdaterad
Publicerad

Västerås stad överväger att se över kraven för dem som vill ha en servicehusplats. Detta efter att många av platserna står tomma trots att de äldre vill in.

– Vi måste kanske se över kraven för det är inte optimalt att ha så många platser lediga, säger Solveig Nilsson (S) ordförande i äldrenämnden i Västerås.

Kostar det inte mycket att ha platserna lediga?

– Det är klart att vi får betala för det och det finns ju inget ändamål med att ha det ledigt, säger hon.

Ser inte ett lika stort behov längre

I övriga Västmanland finns det servicehus i Surahammar, Fagersta och Kungsör men det är bara i Västerås som det finns tomma platser.

Västerås stad tror dels det beror på att det finns så många servicehus i kommunen men även för att de inte ser ett lika stort behov av servicehusen längre.

Behövs trygghetsboende istället

Kommunen menar att det egentligen behövs ett annat sorts boende i Västerås, ett trygghetsboende. För dem som känner sig otrygga hemma men som är för pigga för servicehus eller äldreboende.

På trygghetsboende ska det också vara lättare att få en plats.

– Vi har ju en boendeplan och framöver ska vi titta på den och se om vi kan fasa ut något servicehus och ersätta det med trygghetsboende, säger Solveig Nilsson (S).

Planerar redan för det

Till 2020 kommer det åtminstone finnas två trygghetsboenden på plats i Västerås. Och kommunen hoppas att det kommer lösa en del av problemet för dem som inte kommer in på servicehusen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.