Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trots att en god man har ett viktigt uppdrag, har Västerås stad svårt att rekrytera nya gode män. Varför ett sådant uppdrag är viktigt berättar Maria Pomberg, direktör på överförmyndarförvaltningen, om i klippet ovan. Foto: TT/SVT

Västerås stad: Vi behöver 100 nya gode män

Publicerad

Det behövs fler gode män i Västerås och Sala. Enligt Västerås kommuns beräkningar behövs det fler gode män för att möta upp det behov som finns.

I september förra året togs Salas överförmyndarförvaltning upp av motsvarande förvaltning i Västerås, och sedan dess har det varit Västerås ansvar att tillgodose även Salas behov av gode män.

Men det har visat sig vara lättare sagt än gjort. För även om det i dag finns 850 gode män i Västerås och Sala, räknar Västerås kommun med att det skulle behövas ett hundratal till för att ”vara på den säkra sidan”. Nu vädjar kommunen till allmänheten om att fler ska anmäla sitt intresse.

– Man har nog lite svårare att få tag i folk eftersom det är ett ideellt uppdrag, säger Maria Pomberg, direktör på överförmyndarförvaltningen i Västerås.

En god man är en person som hjälper någon annan genom att ta hand om dennes ekonomiska eller rättsliga frågor, och ges till den som behöver hjälp på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållanden.

Det sätts en del krav på den som önskar bli god man. Man ska:

• Inte förekomma i belastningsregistret.

• Inte ha någon betalningsanmärkning.

• Ha ett fast arbete, alternativt vara pensionär.

• Ha goda kunskaper i hur samhället fungerar.

• Ha lätt för att kommunicera och ta kontakt med människor.

Källa: Västerås stad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer