Västerås vann World Cup

Uppdaterad
Publicerad

Västerås är ett vinnarlag igen efter några jobbiga år. På söndagen vann de bandyns World cup efter finalseger mot Vänersborg med 4-1.

– Härligt att vi fick vinna något igen. Det var länge sedan, säger Västerås spjutspets Jonas Nilsson, som gjorde tre av finalmålen.

Direkt efter finalen tänkte han på de senaste tuffa åren för Västerås SK.

– Senast vi vann något var SM-guldet 2009. Därefter har det varit jobbigt i klubben, med bland annat ett ekonomiskt stålbad. Men vi har kämpat. Därför känns det så skönt att vi nu är tillbaka och är på rätt väg, säger Jonas Nilsson.

Den här helgen har Västerås gett ett imponerande styrkebesked inför seriepremiären om två veckor. Laget blev bättre för varje match. Västerås bästa insats var semifinalen mot ryska mästaren Jenisej som de vann med 2-1.

”Tidigare inte haft någon chans”

– Det var stort att vinna den matchen. Tidigare har vi inte haft någon chans mot Jenisej. Nu gjorde vi en toppmatch. Det var en höjdpunkt för oss, säger VSK-tränaren Michael Carlsson.

Samtidigt fullföljde Vänersborg helgens svenska bandyframgångar genom att slå Dynamo Moskva två gånger. Bland annat i den andra semifinalen, vilket gjorde att det blev en ren svenskfinal. Det har inte hänt i World Cup sedan 2008 då Edsbyn slog Bollnäs. Året därpå vann Hammarby och sedan har det bara varit ryskt tills nu.

– Det känns som de svenska lagen håller på att ta över internationella klubb-bandyn. Vi är nu mer offensiva jämfört med de ryska, säger Michael Carlsson.

Finalen blev ganska tam och händelsefattig. Det kan ha varit resultatet av båda lagens urladdningar i semifinalerna.

Imponerande försvar

Vänersborg orkade lyfta spelet i första halvleken och tog också ledningen. Men i slutet av halvleken tog Västerås över och dominerade sedan den andra halvleken.

Det främsta segervapnet var ett imponerade försvar som effektivt stoppade Vänersborgs alla offensiva initiativ. Dessutom hade Västerås full fart i anfallet. Jonas Nilsson gjorde de tre första målen efter härliga framspelningar av Simon Folkesson, Johan Esplund och Tobias Holmberg.

– Nu var det tillfälligheter att jag var längst fram och satte bollarna i mål. Men vi har flera bra anfallare vilket är vår styrka, säger Nilsson.

Årets World Cup blev också en arrangemangssuccé för Sandvikens SK som kunde notera att kraftig publikökning jämfört med tidigare år. Det var resultatet av offensiv satsning för att lyfta intresset för cupen, främst bland barn och ungdomar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.