På Hacksta har Västerås stad en del industrimark där man tänker sig att batterifabriken skulle kunna byggas. Foto: Daniel Brodén/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Västerås vill ha den enorma batterifabriken

Uppdaterad
Publicerad

Projektföretaget Northvolt planerar att bygga en batterifabrik med uppemot 3.000 anställda någonstans i Sverige. Västerås är en av de kommuner som har blivit tillfrågade – nu jobbar kommunens politiker och tjänstemän för att locka till sig jätteetableringen.

Det handlar om en investering på 40 miljarder, enligt Dagens Industri, i den typ av batterier som används i elbilar. Efterfrågan på sådana väntas öka de närmsta åren och 2025 räknar man med att det kommer att behövas sju-åtta stora batterifabriker i Europa om de elbilar så då kommer att finnas på marknaden ska kunna förses med batterier.

En av dessa jättefabriker kan alltså komma att hamna i Västerås – och kommunen är angelägen att locka till sig projektet. Northvolt räknar med att ha uppemot 3.000 anställda, men med underleverantörer inräknat blir det många tusen fler.

”En drömetablering”

Planen är att börja bygga 2018 för att ha fabriken klar till 2020.

Tjugo svenska kommuner har fått frågan om de är intresserade av fabriken. Västerås var snabba med att svara ja.

Conny Petrén, näringslivsutvecklare på Näringsliv Västerås.

– Det är en drömetablering. För det första är det väldigt mycket arbetstillfällen det handlar om. Sedan går det väl in i den kompetens vi har i näringslivet idag. Och sedan är det ju en prestigegrej, givetvis. Det här är det ju väldigt hård konkurrens om, så vi skulle se väldigt positivt på att vinna den här också, säger Conny Petrén, näringslivschef på Västerås stad.

Markfrågan svår

Projektet ställer höga krav på etableringsorten. Tillgång till mark, el, arbetskraft, hamn och kommunikationer kommer att vara avgörande för vilken kommun som blir den utvalda.

– Jag känner att vi har en hel del som borde vara intressant för kunden, säger Conny Petrén.

Läs mer: Markfrågan är löst – Västerås en av åtta utvalda kommuner

Markfrågan är en av de svårare nötterna att knäcka för Västerås. Batterifabriken beräknas ta omkring 200 hektar i anspråk, alltså nästan 300 fotbollsplaner eller två Erikslund. Kommunen har tillgång till en del industrimark på Hacksta, men det är långt ifrån tillräckligt.

– Man vill ju ha sammanhängande markyta. Så där får vi tänka till både en och två gånger. Står man fast vi kravet på 200 hektar blir det svårt. Det har vi inte i kommunens ägo idag. Jag har ringt min kollega i Hallstahammar men de kunde inte hjälpa oss med så stora ytor, säger Conny Petrén.

Snabb beslutsprocess

Skulle projektföretaget Northvolt ändå visa intresse för Västerås är kommunen beredd att vara tillmötesgående, med etableringen av Amazon Web Services, som stod klar förra veckan, som förebild.

– Vi har verkligen blivit trimmade i det jobb vi gjorde med Amazon. Det finns en anledning till att de valde oss – vi är på tårna här. Vi gjorde nästan världsrekord i snabb beslutsprocess. Vi klarade av fastighetsnämnd, kommunstyrelse och kommunfullmäktige på fyra dagar. Det går knappast att göra snabbare, säger Conny Petrén.

SVT Play: Se hela inslaget

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

På Hacksta har Västerås stad en del industrimark där man tänker sig att batterifabriken skulle kunna byggas. Foto: Daniel Brodén/SVT
Bilder från presentationen av Northvolts batterifabrik