Elisabeth Unell (M) och Anders Teljebäck (S) mötte representanter för Northvolt på området norr om Finnslätten, där kommunen föreslår att batterifabriken ska ligga. Foto: Ellinor Eriksson/SVT

Västerås visade upp sig för att locka drömetableringen

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen fick Västerås stad besök av projektföretaget Northvolt, som vill bygga en gigantisk batterifabrik i Sverige eller Finland.

Från början fanns en mängd kommuner med i urvalet – nu återstår åtta i Sverige och två i Finland. Northvolt gör en turné där de besöker alla de återstående kommunerna och ser vad de har att erbjuda.

Etableringen av batterifabriken, där det ska tillverkas litiumjonbatterier till elbilar, är eftertraktad. Fabriken uppges kunna innebära 2.500 arbetstillfällen plus underleverantörer.

LÄS MER: Batterifabriken kan hamna i Västerås

Både majoriteten och oppositionen i Västerås slöt därför upp och välkomnade representanterna för Northvolt.

– När det kommer någon som vill etablera sig gäller det att leta reda på mark, titta på förutsättningarna att få tillstånd. Då gäller det att vi ser till att vara snabba i organisationen för att få till möjligheterna, och se till att man väljer Västerås. Då måste vi vara snabba och jobba gemensamt för att få fram alla beslut, säger Elisabeth Unell (M), oppositionsråd.

Kommunalråd Anders Teljebäck (S) höll med.

– När det gäller stora frågor, stora etableringar, sådant som är avgörande för Västerås framtid – då sluter politiken upp och ställer sig bakom.

Fick flyga helikopter

Under besöket i Västerås fick representanterna för Northvolt bland annat flyga helikopter tillsammans med kommunens experter för att titta på det område norr om Finnslätten där kommunen föreslår att batterifabriken ska byggas.

LÄS MER: Västerås vill ha den enorma batterifabriken

– Vi har fått ett jättebra bemötande från Västerås, verkligen. Tjänstemännen har jobbat dygnet runt känns det som. Nu, här på plats, är det en jättestor delegation med tjänstemän och politiker som möter upp. Så det känns som ett väldigt helhjärtat engagemang, säger Malin Fuglesang på Northvolt.

LÄS MER: Kommunernas bemötande avgörande för var batterifabriken hamnar

Hon beskriver Västerås som en ”jätteintressant kandidat”.

– Det är intressant kompetensmässigt och attraktionsmässigt. Sedan har vi fått den markyta som vi har efterfrågat. Nu tittar vi vidare på övriga parametrar, säger Malin Fuglesang.

Stora investeringar krävs

Northvolt grundades 2015, och nästan hela arbetet återstår med att hitta investerare som vill satsa de 40 miljarder kronor som fabriken kommer att kosta.

Hur trygg känner du dig med att Northvolt kommer att kunna få ihop de pengarna och att det är värt att lägga de här resurserna på att försöka få hit dem?

– De resurser vi lägger, det är vår arbetskraft: Elisabeths och mitt engagemang, och stadens arbete. Sedan ger vi dem ett erbjudande. Det erbjudandet får de välja eller inte välja, och då gör de en affär med oss. Sedan är det deras ansvar att skaffa kapital och bygga produktionsanläggningen, säger Anders Teljebäck (S), kommunalråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.