Se när Peter Degerfeldt filmar från ett stridsflygplan. Foto: Blue Sky

Västeråsare världsledande på att filma från helikopter och flygplan

Uppdaterad
Publicerad

Utanför Västerås finns ett litet företag som är bland de främsta i världen på att filma från flygplan och helikoptrar. De filmar med ett system där du kan vrida och vända kameran och filma i hastigheter som närmar sig ljudets hastighet från ett jetplan.

– Vi var först med att använda ett sådant här system, och att få det att fungera, säger Peter Degerfeldt, flygande filmare.

Peter Degerfeldt äger västeråsföretaget som är världsledande på filma från flygplan och helikopter. Foto: Daniel Brodén/SVT

Företaget som tillverkade systemet blev tagna på sängen när de förstod att västeråsföretaget ville att det skulle fästas på ett jetplan.

– När de hörde det då sa de att antingen är den här mannen fullständigt tokig eller så är han på väg till något helt nytt, säger Peter Degerfeldt.

Se bilderna filmade från flygplan i extrema hastigheter och hör Peter Degerfeldt berätta om utmaningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.