”Det blev ju en promenad i alla fall” – Flygfantasterna som tagit sig till Djäkneberget för att se herculesplanens julgransflygning var besvikna men vid gott mod. Foto: R Gustavsson SVT / Per Forsberg Försvarsmakten

Besvikna västeråsare väntade förgäves – flygvapnets julhälsning uteblev

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter lunch på tisdagen var meningen att ett antal herculesplan skulle formationsflyga en julhälsning över Västerås. Men vädret tvingade flygflottiljen att ställa in.

– Det är tyvärr inte första gången vi blir blåsta på det här, konstaterade Hasse Karsberg, en av flygfantasterna SVT:s team stötte på.

I december är det tradition att flygvapnets olika förband genomför formationsflygning, en julgransflygning, över olika städer. Bland annat ger det flygflottiljerna möjlighet att öva och visa närvaro där man annars kanse inte syns så ofta, skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

Strax efter lunch på tisdagen var meningen att Skaraborgs flygflottilj (F7) skulle flyga en julkula med TP 84 Hercules över Västerås.

Men vädret satte stopp.

– När man anser att risken är för stor att någonting kan hända då avbryter man för säkerhets skull, säger Lena Bogren, kommunikationschef Skaraborgs flygflottilj. Hör henne och flygfantasterna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.