17-årige Hannah Flodman är en supertalang Foto: Robert Gustavsson / SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

VästeråsIrsta har sänkt medelåldern i laget med fem år

Publicerad

Rutin har bytts ut mot ungdomlig entusiasm och jakten på en slutspelsplats är inledd.

VästeråsIrsta gick till semifinal ifjol men med bland annat en ekonomisk hårdare spänd svångrem har många nyckelspelare lämnat klubben.

– I stort sett alla de äldre har tagit paus eller satsat på annat här i livet. Vi kan säga att medelåldern har sjunkit med fem år sedan förra året. Det är nio ut och nio in så det är en ganska stor omsättning, säger Frenne Båverud, tränare i VästeråsIrsta.

Många debutanter i år och det kommer med största sannolikhet betyda att säsongen kommer att bli lite av en berg- och dalbaneresa för klubben. Klubbens mål  är trots det att nå slutspel.

17-årig supertalang

En som trots sin låga ålder debuterade redan förra året är klubbens största framtidshopp, 17-årige Hannah Flodman. Hon ingår redan i IOK:s talangsatsning för OS och är fostrad i en minst sagt handbollsmeriterad familj med mamma Lili (fd Zachrisson), pappa Leif Flodman, bröderna Mathias Zachrisson (Füchse Berlin) och Andreas Flodman (Alingsås HK).

Med en mer ordinarie roll i laget i år är hoppet att hon ska forsätta att utvecklas och bli en väldigt viktig spelare i årets trupp.

– Förra året när jag kom så vågade jag inte ta mig för fullt ut, men det gick sakta framåt och sen kom man in i det. Så tror jag att det kommer att vara för många av de nya i år också, säger Hannah Flodman.

Finns saker att jobba med

I den första matchen för året i (SHE) spelade VästeråsIrsta mot den förmodade SM-finalisten Skuru. Det blev förlust och tränaren Frenne Båverud ser en del detaljer som måste skärpas till om det ska bli seger mot Lugi på bortaplan på onsdag.

– Vi släpper till lite väl billiga mål bakåt. De får göra mål på ganska många returer i lägen när vi borde ha bättre koll. Kan vi få bort det har vi större möjlighet att vinna, och mot Lugi som är ett bra lag kommer det att krävas, säger Frenne Båverud.

Det är en väldigt ung trupp, hur mycket kan du kräva?

– Jag och Jessica Enström, assisterande tränare, pratar mycket om att vi ska ha rätt krav. Vi kan inte ha samma krav på årets trupp som vi hade på den förra som hade spelat 5-10 år i elitserien. Vi hoppas att vi hittar en jämn bra nivå men även att vi ska våga utmana med lite mer respektlöshet också, säger Frenne Båverud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer