Foto: TT/Ida Schillström/Hawk and the Wild

Västeråsmusiker hyllar Martin Luther King

Publicerad

Jimmy Wiltfalk producerar musik under artistnamnet Hawk and the Wild. Idag, på Martin Luther King-dagen, lanserade han en ny låt för att uppmärksamma kampen för mänskliga rättigheter.

För att lyfta frågor om mänskliga rättigheter och allas lika värde har västeråsaren Jimmy Wiltfalk, under artistnamnet Hawk and the Wild, lanserat en låt och tillhörande musikvideo i samband med Martin Luther King-dagen. Låten heter ”The dream is still alive”.

– Låten skrev jag för flera år sedan efter att jag sett en dokumentär om Martin Luther King. Jag släppte en version på Martin Luther King-dagen i fjol. Årets version är lite mer poppig, förra årets var mer avskalad, säger han.

Intäkter går till välgörenhet

Alla intäkter som låten inbringar går till humanitära fonder som Jimmy Wiltfalk har valt ut.

– Jag kan tjäna pengar på andra låtar, det här vill jag ska gå till välgörenhet, säger han.

Enligt Jimmy Wiltfalk var Martin Luther King en person som fick människor att se världen på ett annat sätt.

– Han är en symbol för kampen för mänskliga rättigheter. Genom historien kommer det några såna här personer som får folk att lyfta blicken och se ur ett större mänskligt perspektiv än det som är här och nu, säger han.

Relevant idag

Jimmy Wiltfalk menar att Martin Luther Kings budskap är oerhört relevant i Sverige och världen än idag.

– Jag tycker att det sprids mycket smörja med rasistiska kopplingar. Det här med att dela upp folk i kategorier är främmande för mig. Jag är engagerad i frågorna mer ur ett mänskligt än ett politiskt perspektiv. Alla är lika värda. Det anses lite fult att prata i klyschor, men att det är en klyscha betyder inte att det inte är sant, säger han.

Förutom att inbringa pengar till välgörenhet gjorde fjolårets låt en hel del för att uppmärksamma problematiken kring mänskliga rättigheter.

– Jag fick ett meddelande från en lärare som sa att hon, tack vare min påminnelse, valde att ägna dagens engelskalektion för niondeklassarna åt Martin Luther King, och vad man kan göra för att hålla hans dröm levande, säger Jimmy Wiltfalk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.