Västmanland går mot strömmen med 10 procent fler företag än året innan. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Västmanland bra på nyföretagande – enda länet som ökade

Uppdaterad
Publicerad

Västmanland går mot strömmen – under 2018 ökade nyföretagandet med 10 procent mot året innan.

I landet som helhet minskade antalet nya företag med 7 procent förra året, en minskning för andra året i rad. Det visar statistik från Bolagsverket som Visma har sammanställt.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. För att Sverige ska fortsätta att må bra även på sikt behöver fler vilja och våga ta steget till eget, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

I landet som helhet startades totalt 63 620 nya företag, alltså en minskning med hela 7 procent jämfört med 2017, då 68 112 nya företag registrerades.

– En minskning av nyföretagandet med 7 procent är oroväckande. Nya företag är en viktig motor för utveckling och tillväxt, därför behöver Sveriges småföretagare ha de bästa villkoren och förutsättningarna, säger Boo Gunnarson.

Nyföretagandet minskar i 20 av 21 län

Minskningen av nyföretagandet under 2018 syns i hela landet. Antalet registreringar av nya företag sjönk i 20 av 21 län. Störst nedgång hade Södermanland med 14 procent.

Samtidigt visar en färsk Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Visma att var tredje svensk, 31 procent, drömmer om att starta företag. Bland unga mellan 18 och 29 år vill så många som varannan, 47 procent, ha ett eget företag.

– Undersökningen visar att flera miljoner svenskar drömmer om att bli egna företagare. Det finns alltså en enorm potential för innovation och nya jobb som vi måste ta tillvara. Sverige behöver uppmuntra fler att våga och vilja ta steget till att driva eget företag, säger Boo Gunnarson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.