Foto: SVT

Västmanlands kollektivtrafik först att bli 100 procent fossilfri

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny rapport från Sveriges kommuner och landsting, SKL, var Västmanland den första regionen i landet som nådde en 100 procent fossiloberoende kollektivtrafik.

I rapporten från SKL som jämför regionernas miljöutveckling har Västmanland det bästa resultatet när det kommer till kollektivtrafiken, då samtliga bussar och tåg som körs på uppdrag av region Västmanland blev fossiloberoende under förra året. Nästan en fördubbling sedan 2009, då endast 57 procent av kollektivtrafiken drevs på förnybara medel.

– Det är ju västmanlänningarna som ser till att vi har förnybart bränsle till bussarna, genom att de bidrar till en miljövänlig sopsortering när de slänger sitt matavfall i den bruna påsen som sedan bli biogas, det är coolt, säger miljöstrategen Elin Dalman.

Utvecklingen går framåt

En utmaning för att göra regionen energisnålare är de äldre byggnaderna. Sjukhusbyggnaderna från 60- och 70-talet är långt ifrån energieffektiva och åtgärder krävs nu för att bygga om dem, eller att bygga nytt.

Rapporten visar att utvecklingen går framåt för regionerna, dock i varierande takt och med olika framgångar i olika områden. 

– Dalarna och Värmland är till exempel duktiga på energi och vi är bra på kollektivtrafik. Men alla går åt rätt håll och det är viktigt att vi i den offentliga sektorn driver den här utvecklingen framåt, säger Elin Dalman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer