Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den akuta krisen för grundvattnet är över menar Mikael Viktorsson chef Samhällstekniska enheten Sala kommun. Men på lång sikt kan nya lösningar behövas för att få en säker vattentillgång. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Vattenkrisen i Sala över – ny spektakulär lösning kan behövas

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år med extremt låga grundvattennivåer är nu läget i Sala kommun mycket bättre.

– Det är några regniga höstar som gjort att våra grundvattensmagasin har fyllts på, säger Mikael Viktorsson, chef Samhällstekniska enheten Sala kommun.

Under somrarna 2018 och 2019 rådde bevattningsförbud i Sala kommun för dem som hade kommunalt vatten. Men efter mer regn ser det nu bra mycket bättre ut.

Vattenmagasinen fylls och inga krav på vattenrestriktioner som under de somrarna väntas. Läget var dock ansträngt 2018-2019.

– Det var det lägsta grundvattennivåerna som vi sett i Sala kommun. Vi började ta vatten så djupt ner som vi aldrig tagit tidigare. Eftersom vi inte visste vilket vatten vi tog upp hade vi väldigt noggranna kontroller, för att se så vi inte började dra in förorenat vatten som kunde förstöra våra täkter, säger Mikael Viktorsson.

Beroende av grundvattnet

Det hände inte, men krisen satte fingret på att Sala endast tar vatten från grundvattentäkter. Andra kommuner tar ofta vatten från en sjö och silar vattnet genom marken för att sedan göra dricksvatten av det.

– Vi är extremt känsliga för vi är helt beroende av nederbörd, säger Mikael Viktorsson.

Vatten från Dalälven

Kommunen började titta på alternativ för framtiden. Som komplement till hur de jobbar idag kan det bli aktuellt att Sala kommer tar vatten från exempelvis Dalälven som rinner genom kommunens norra del. Vatten som sedan kan renas och omvandlas till dricksvatten.

– På lång sikt har vi kollat på om vi ska samarbeta med grannkommuner, eller Dalälven där vi har möjligheten att få en vattendom och göra dricksvatten om det skulle behövas. Det ligger flera år fram att bygga en sådan anläggning, men det är många grannkommuner som har sådana anläggningar som är i drift idag, säger Mikael Viktorsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.