En bil sitter fast i vattnet vid en tunnel under järnvägen i Arboga. Foto: Susanne Linde

Stor vattenläcka i Arboga

Uppdaterad
Publicerad

Marken under en järnvägsbro i Arboga överfylldes med vatten på lördagen. Läckan slog ut vattenledningsnätet i kommunen och flera hushåll drabbades.

– Jag blev chockad, har aldrig sett något liknande, säger Susanne Linde, som bor ett stenkast från platsen där läckan uppstått.

På lördagsförmiddagen drabbades delar av Arboga av en större vattenläcka och flera hushåll blev utan vatten.

På sin Facebook-sida skriver kommunen att läckan identifierats och åtgärdats, men att felsökning fortfarande pågår för att undersöka om fler läckor har uppstått.

Boende i Arbogas tätort uppmanas att koka vattnet tills provtagning av vattnet godkänts, skriver kommunen i ett mejlutskick. Ett arbete som beräknas pågå under helgen.

”Bil satt fast”

Huvudläckan tros ha uppstått under järnvägstunneln vid Stureleden. Susanne Linde bor intill och upptäckte tidigt på morgonen att hon var utan vatten i lägenheten. Sedan gick hon ut och såg att gång- och vägbanan var översvämmad.

– Jag blev chockad, har aldrig sett något liknande. Det var total översvämning och även en bil som satt fast i vattnen, men personerna som satt i bilden ska vara räddade, säger hon.

”Känns allvarligt”

På bron ovanför tunneln finns en passerande järnväg.

– Det känns som en allvarlig situation, marken och gångbanan har sjunkit likt ett jordskred, säger Susanne Linde.

Foto: Susanne Linde
Foto: Susanne Linde

Vet du mer? Har du bilder? Mejla tipsaoss@svt.se

Hör av dig till oss på SVT Nyheter.

Kokningsrekommendationer

Som en försiktighetsåtgärd uppmanar Arboga vatten och avlopp AB boende i stora delar av Arboga tätort, Medåker och Valskog att koka dricksvattnet som ska användas till dryck och matlagning.

Rekommendationen gäller boende norr om väg 572 inklusive boende på Baldersvägen, Vändstigen och Vinbäcksområdet.

Mer information om kokning av dricksvatten hittar du på livsmedelsverkets hemsida.

Källa: Arboga kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.