Power Big Meet flyttar från Västerås till Lidköping när det är dags för 40-årsjubileum. Foto: Conny Sillén/TT

Vem vinner kampen om raggarna?

Uppdaterad
Publicerad

Två stora motorträffar – 26 mil emellan. De respektive arrangörerna, Klas Brink och Kjelle ”Power” Gustafsson, har fullt fokus in i det sista.

Kjelle ”Power” Gustafsson hade länge hotat med att flytta bilträffen från Västerås. Förra året blev det verklighet. Klas Brink var inte sen att ta över stafettpinnen.

Ingen av dem vill tala om någon raggarkrock.

Västerås Summer Meet

– Västerås är ingen raggarstad. I södra Sverige finns ett gigantiskt intresse, i Lidköping och Skara har intresset varit lika stort i 50 år. Så ja, raggarna kommer att räcka till, säger Kjelle ”Power” Gustafsson.

Finns många entusiaster

Klas Brink håller med.

– Det finns väldigt många raggare och bilentusiaster eller rättare sagt motorintresserade. Hobbyn är bred – i år har vi även tagit in mc – i grunden handlar det ju mycket om motorer. Det är klart som sjutton att det kommer att bli färre här, och kanske färre där, man hade ju önskat att avståndet mellan städerna hade varit lite längre, säger Brink.

I år blir premiären för Klas Brinks nya bilträff Västerås Summer Meet. Foto: SVT

Vilken träff kommer att bli bäst?

 – Det har jag inga synpunkter på. Power Big Meet är ju originalet – vi har arrangerat 400 bilträffar. Klas Brink har aldrig arrangerat någon. Men vi ska vara väldigt försiktiga och ödmjuka, nu arrangerar vi så gott det går, säger Kjelle ”Power” Gustafsson.

– Självklart ska man välja Västerås Summer Meet, vi har en mängd olika aktiviteter som man inte har i Lidköping. Vi har hämtat inspiration från bilträffar i hela världen och vi kommer inte bara ha evenemang för ”bilnördar”, det kommer finnas annat. Vi kommer ha vårt eget öl, vi kommer att ha en Miss Summermeet-tävling och mycket, mycket mer. Det handlar inte om att ta över – vi gör en helt ny grej, säger Klas Brink.

Trögt i starten

Förr om åren har hotellen i Västerås varit fullbokade sedan länge – i år har starten varit något trögare, enligt hotellen.

Klas Brink säger att han kan förstå det.

– Jag tror att det kan vara jättesvårt att bestämma sig, man lyssnar på sina kompisar och undrar vart de ska åka. Jag vet att vi kommer att få långväga besökare, från USA, Holland, Malta, Spanien, Tjeckien, Italien och Tyskland.

På frågan hur många som kommer till Lidköping kan inte Kjelle ”Power” Gustafsson svara på.

LÄS MER: Så ska Lidköping klara den stora bilfesten

– Det vet vi ännu inte. Som sagt – intresset är gigantiskt.

Öppnar för en comeback

Han säger att han är öppen för en comeback till Västerås.

– Vi har ingenting emot Västerås, det finns så mycket bakom den här flytten som ni i media inte känner till. Mycket hokus pokus – vi blev mer eller mindre bortmotade från stan.

Power Big Meet har hållits i Västerås i över 30 år. 2017 har Kjell Gustavsson evenemanget i Lidköping i stället. Foto: SVT

Kan du utveckla det där?

– Inte nu, men senare, efter träffen. Men när vi inte hade fått något besked i oktober så bestämde vi oss för att flytta träffen till Lidköping. Vi har varit i Västerås i 34 år och man vet aldrig vart vi är nästa år.

Klas Brink:

– Om det skulle bli så skulle jag bli väldigt besviken. Jag har fått ett löfte om att det är jag som kör nu. Man drar inte igång en sån här stor apparat för ett år, säger Brink.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västerås Summer Meet

Mer i ämnet