Foto: SVT/Arkiv

”Vi borde ha dubbelt så mycket varg”

Naturskyddsföreningen i Västmanland är upprörda över Länstyrelsens beslut om att skjuta bort hela Färna revirets vargflock i årets licensjakt. Nu överväger man att överklaga beslutet.

– Det är ett vansinnigt beslut, man borde naturligtvis inte skjuta någon varg alls, säger Gunnar Rosén från Naturskyddsföreningen i Västmanland.

I Västmanland har man fattat ett beslut om att 6 individer ska avskjutas av totalt 35 vargar . Procentandelen anses vara alldeles för stor om man vill värna den genetiska mångfalden. Gunnar Rosén menar att den svenska vargstammen behöver varenda individ för att bli livskraftig.

– Idag är släktskapet mellan flera av vargarna i Sverige i det närmaste syskonstatus.

Från Naturskyddsföreningen i Västmanland menar man också att en spridning av vargen och en minskning av vargtätheten i norra länet bör ske naturligt, genom att vargarna själva flyttar på sig när de blir för många och det till exmpel blir ont om mat.

Kommer ni att överklaga beslutet?

– Det lutar åt det. Men vi har väl inte riktigt bestämt oss ännu men troligtvis kommer vi att göra det, säger Gunnar Rosén.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargjakt i Västmanland

Mer i ämnet