Foto: SVT

”Vi har så mycket – de har ingenting”

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundra tusen människor har fått lämna allt i sin flykt undan jihadistgruppen IS terrorvälde i Syrien och Kurdistan. Något som fått ett gäng tonåringar i Västerås att ge en hjälpande hand.

FN kallar massflykten för den största humanitära krisen i modern tid. Varje dag kommer nya bilder i sociala medier och i tv som visar hur många tvingats lämna allt för att fly undan IS. Flera landsmän till de som nu flyr för sina liv i Syrien och Kurdistan finns i vårt område.

I Västerås har några ungdomar bestämt sig för att göra vad de kan och startat en insamling för att hjälpa de flyende med kläder.

– Man ser bilder på människor som tvingas gå med plastpåsar på fötterna när det är blött ute, säger initiativtagare Sheilan Sheikomar. De har ingen mat och är hungriga.

– Jag såg på facebook om att många städer startat insamlingar och tänkte: Varför inte göra det i Västerås? berättar Sabir Azizi som är den som drog igång det hela. Jag skrev på facebook och några tjejer svarade, sen började det. Nu har vi en egen grupp på facebook.

– Det här är det minsta vi kan göra, tycker Sultan Alagöz som kommit till uppsamlingsplatsen för att lämna kläder. Vi har så mycket kläder och annat i överflöd som de behöver bättre.

På en vecka hade insamlingen fått in hela tre och ett halvt ton kläder.

– Det är mycket, konstaterar Sheilan Sheikomar, men det kan aldrig bli för mycket.

Hit kan du vända dig om du vill bidra

Visa

Insamlingen sker i en lokal på Vallby Centrum på Allmogeplatsen 20.

Öppet vardagar 16:00 – 20:00
Lördag – söndag 14:00 – 18:00

Onsdagar stängt!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer