Foto: Robert Reinholdsson/SVT

”Vi kan sitta på en tickande bomb”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler privatpersoner fyller själva bilens klimatanläggningen med billig gas som går att köpa på nätet. Nu varnar branschen för att det är miljöfarligt, förbjudet och att det utgör en livsfara för verkstadspersonal och bilister.

Under det senaste året har man från verkstadsbranschen märkt att allt fler personer väljer att själva reparera sina klimatanläggningar. Man köper gas på nätet, och så fyller man på sin AC med medföljande utrustning.

– Det är livsfarlig och farligt för miljön, säger Andreas Forslund, som är teknisk chef på en av landets stora verkstadskedjor.

Han tillägger att det dessutom är olagligt. Man måste ha certifiering och särskild utrustning för att få utföra de här reparationerna.

Explosiv gas i otätad behållare

Gasen som man som lekman får använda är gasol, en gas som är brandfarlig och explosiv.

– Många av bilarna som lagas hemma är gamla och då har de vanligtvis en klimatanläggning som inte är helt tät. Fyller man den anläggningen med explosiv gas förstår man själv hur farligt det är, säger Andreas Forslund.

Miljöfarlig gas som kräver certifiering

Den gas som certifierade verkstäder använder heter R134a. Den är inte brandfarlig, men farlig för miljön. Det är därför det måste till en certifiering och särskild utrustning.

Gasen, från klimatanläggningen som ska repareras, töms in i en maskin för att sedan återanvändas.

Bilens explosionsrisk smittar

Lämnas en bil som, i ett första skede, fått sin klimatanläggning lagad av en lekman in på en certifierad verkstad kan problemet med gasol i anläggningen sprida sig.

– Det som händer då är att vi drar in den här gasen i våra AC-maskiner, och kommer då att fylla fler bilar med den här gasen, säger Andreas Forsman.

– Står vi och fyller bilar med gasol, så har vi på ett sätt en tickande bomb, säger Erik Mark som äger en bilverkstad i Kolbäck utanför Västerås.

– Har vi ett läckage och samtidigt en gnista så kan det smälla. Det kan få förödande konsekvenser, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.