Viola Paulsen under handbollsmatchen i SHE mellan Sävehof och VästeråsIrsta i januari. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Seriepremiär: Dam och herrlaget samarbetar för större framgång

Publicerad

På måndag har VästeråsIrstas herrar allsvensk premiär efter avancemanget förra året. Men redan på fredagskvällen tar VästeråsIrstas damer emot Skara på hemmaplan, men utan nyförvärvet på niometer, Cecilia Tillman som skadade knät så allvarligt på träning att hon nu troligen missar hela säsongen.

VästeråsIrstas damer har parkerat i den högsta ligan (SHE) under de senaste åren, trots att laget har fortsatt att tappa rutin år för år och nu får förlita sig mest på ungdomlig entusiasm.

Och när tränarna från alla lagen i ligan träffades och tippade utgången så blev tipset dystert, VästeråsIrsta kommer nia och missar årets slutspel.

– För oss är det tändvätska. Vi siktar högre än så, men om det blir plats åtta eller högre, spelar mindre roll det är slutspel som är det viktiga, säger Frenne Båverud som tränar Västeråsdamerna.

Bara tuffa matcher

När det gäller herrarna som vann division 1 norra förra säsongen så är det med viss ödmjukhet som man ser fram emot premiären i Herrallsvenskan borta på måndag mot Skånela.

– Jag hoppas naturligtvis att vi vinner, men det blir en tuff bortamatch. Vi är nykomlingar och det blir bara tuffa matcher hela året så det gäller att komma väl förberedd. Vi har tränat på riktigt bra i sommar och killarna har tagit i ordentligt. Vår målsättning är att bli ett stabilt allsvenskt lag och hålla oss kvar, säger Leo Ekblom som tränar Västeråsherrarna.

Herrarna har inte tappat några spelare från förra året men har fyllt på med Tobias Bamberg, Daniel Wolf, William Hermansson, Jonathan Wallgren.   

VI spelar tillsammans

Att samverka mellan herrar och damer är något som man värdesätter och utvecklar just nu i VästeråsIrsta. Och att ta till vara på varandras erfarenheter är en styrka och en självklarhet i föreningen säger Frenne Båverud.

– Självklart ser vi varandras matcher och bistår med lite tips och trix. Det är kul när vi kan ha en öppen dialog kring handbollen, säger Frenne Båverud.

– Det finns jättemycket att lära av damlaget när det gäller organisation. De har kommit mycket längre med videoklipp och sådana saker och det tar vi lärdom av, säger Leo Ekblom.

Tungt skadebesked

Nyförvärvet på niometers Cecilia Tillman blev skadad på träning i torsdags när hennes vänstra knä vreds till efter en satsning. Och nu berättar tränare Frenne Båverud att hennes säsong redan kan vara över.

– Vi räknar i dagsläget med att hon är borta hela säsongen, det såg så pass illa ut. Vi har spelare som kan ersätta på kort sikt, men det är tråkigt att vi inte kan jobba med ett så intressant nyförvärv i år, säger Frenne Båverud.

Premiämatcher för VI

Damerna, Svensk handbollselit (SHE): Fredag 14/9 19:00 hemma mot Skara HF

Herrarna, Handbollsallsvenskan: Måndag 17/9 19:30 borta mot Skånela IF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.