VIK-supportrar och spelare jublar efter en av förra säsongens vinster. Foto: TT

Västerås IK topptippade i Hockeyallsvenskan – här är alla 14 lag

Uppdaterad
Publicerad

Är det slutligen dags för Modo att utmana om en SHL-plats? Det tror både tränare och supportrar inför den allsvenska hockeystarten. Men Västerås väntas också vara med och slåss i toppen. Här är en genomgång av samtliga 14 lag.

På onsdagen tjuvstartar hockeyallsvenskan med mötet AIK—Vita Hästen, men den egentliga premiäromgången är på fredag då samtliga 14 klubbar är i farten. Västerås tar då emot gästande AIK.

Vid upptaktsträffen tippade tränarna att Modo och Björklöven får mötas i den allsvenska finalen. Supportertipsen säger Modo—Timrå.

Västerås, AIK och Bik Karlskoga väntas också slåss i toppen.

Kommentarer om alla 14 lag:

  • AIK

Placering i fjol: Etta i grundserien, förlust mot Oskarshamn i allsvenska finalen, förlust mot Leksand i playoff.

Tränare: Jussi Salo, ny.

Hetaste nyförvärvet: John Henrion, f, Düsseldorf.

Profilen: Johan Larsson, b.

Kommentar: Det var i fjol det skulle ske. Efter misslyckandet att nå SHL försvann 18 spelare — däribland ”Mr AIK”, Christian Sandberg. Nu blir det en omstart med lägre spelarbudget, fler unga spelare och en helt ny tränarstab med oprövade Jussi Salo, från J20-laget, som huvudtränare. Har ett lag för topp 8, men lär knappast konkurrera om en SHL-plats.

  • Almtuna

Placering i fjol: 13 i grundserien, trea i kvalserien (kvar tack vare Panterns konkurs).

Tränare: Martin Gudmundsson, ny (tidigare assisterande).

Hetaste nyförvärvet: Victor Aronsson, b, Modo.

Profilen: Tony Mårtensson, f.

Kommentar: Åkte egentligen ur efter en fjolårssäsong där det mesta gick emot. Den sista maj kom dock beskedet att Pantern gått i konkurs och Almtuna fick stanna. Bara sex spelare är kvar från förra säsongen och målsättningen är nytt kontrakt utan kvalspel.

  • Björklöven

Placering i fjol: Tia.

Tränare: Joakim Fagervall, fjärde säsongen.

Hetaste nyförvärvet: Justin Crandall, f, AIK.

Profilen: Fredric Andersson, f.

Kommentar: Har spetsat till det ordentligt efter förra säsongens missräkning, men största värvningen finns inte på isen. Nye sportchefen Per Kenttä kallas för Jesus i Umeå. Han byggde ju det Oskarshamn som skrällde sig upp i SHL. Kenttä har bland annat värvat fyra tunga pjäser från AIK. Ska helt klart slåss i toppen.

  • Bik Karlskoga

Placering i fjol: Femma i grundserien, trea i slutspelsserien.

Tränare: Staffan Lund, andra säsongen.

Hetaste nyförvärvet: Filip Ahl, f.

Profilen: Fredrik Höggren, f.

Kommentar: Har fått behålla 15 spelare från i fjol, däribland Gustaf Thorell och Fredrik Forsberg, tvåa respektive trea i interna poängligan. Har flera intressanta nyförvärv, däribland NHL-stjärnan Oliver Ekman Larssons lillebror Kevin (också back) som återvänder till Sverige efter två år i AHL. Topplag den här säsongen också.

  • Karlskrona

Placering i fjol: Sjua i grundserien, sexa i slutspelsserien.

Tränare: Mats Lusth, ny.

Hetaste nyförvärvet: Dylan Zink, b, Sparta Sarpsborg.

Profilen: Niklas Johansson, f.

Kommentar: Turbulent försäsong då nye tränaren Phil Horsky hoppade av inför seriestarten. Mats Lusth, som fick gå från Mora efter förra säsongen, tar över. Han kommer till ett lag som har tappat en hel del spets under våren och sommaren. Kan bli en jobbig säsong.

  • Kristianstad

Placering i fjol: Fyra i hockeyettan södra, tvåa i allettan södra, playoffsegrar över Segeltorp och Vimmerby, tvåa i kvalserien.

Tränare: Mikael Gath, andra säsongen.

Hetaste nyförvärvet: Dennis Svensson, f, Djurgården.

Profilen: Joel Gistedt, mv.

Kommentar: Nykomling som gör debut i allsvenskan efter många års slit för att ta sig dit. Till stora delar ett ungt lag där många behöver ta stora kliv för att det ska bli bra. Förre NHL-backen Andreas Lilja är assisterande tränare och hans erfarenhet kan bli viktig för defensiven.

  • Modo

Placering i fjol: Sexa i grundserien, fyra i slutspelsserien.

Tränare: Björn Hellkvist, andra säsongen.

Hetaste nyförvärvet: Johan Forsberg, f, Luleå.

Profilen: Tobias Enström, b.

Kommentar: Tog ett kliv i fjol efter ett par tunga år efter SHL-degraderingen 2016. Kunde dock inte konkurrera fullt ut om en SHL-plats. Nu har Modo fått behålla det man ville och spetsat med rutinerade Johan Forsberg — vilket ju är ett gångbart namn i Örnsköldsvik. Är det dags nu?

  • Mora

Placering i fjol: 13 i SHL, kvalförlust mot Leksand.

Tränare: Jeff Jakobs, ny.

Hetaste nyförvärvet: Mattias Nørstebø, b, Frölunda.

Profilen: Tomas Skogs, b.

Kommentar: Bygger om efter SHL-degraderingen och har en treårsplan för att ta sig tillbaka. Tappat 18 spelare, men har fått behålla en del defensiva kuggar och fyllt på med Nørstebø. Ska kunna bli topp 8.

  • Södertälje

Placering i fjol: Nia.

Tränare: Ulf Lundberg, tredje säsongen.

Hetaste nyförvärvet: Christopher Bengtsson, f, Färjestad.

Profilen: Christopher Liljewall, f.

Kommentar: Alltid höga förväntningar från supportrarna, men har märkligt svårt att hantera den pressen. Tog ett steg tillbaka i fjol efter att ha nått topp 8 säsongen innan. Blir en ny säsong kring det övre kvalstrecket.

  • Timrå

Placering i fjol: 14 i SHL, kvalförlust mot Oskarshamn.

Tränare: Fredrik Andersson, tredje säsongen.

Hetaste nyförvärvet: Jonathan Dahlén, f, San Jose (lån).

Profilen: Dahlén.

Kommentar: Har tappat 16 spelare efter SHL-uttåget, men ändå fått behålla elva spelare. Så laget slipper börja om från noll. Behöll lite överraskande tränaren Fredrik Andersson trots nedflyttningen. Har ett bra lag på pappret och Dahléns val att ta en säsong hemma är förstås ett jättelyft. Förde Timrå upp i SHL för två säsonger sedan och kan göra det igen.

  • Tingsryd

Placering i fjol: Tolva.

Tränare: Magnus Bogren, ny.

Hetaste nyförvärvet: Benjamin Nissner, f, Vienna Capitals.

Profilen: Robin Olsson, b.

Kommentar: Klarade sig undan kval med ett nödrop förra säsongen. Ser ut att bli en ny kamp i de nedre regionerna. Backsidan ser ut att vara starkaste lagdelen.

  • Vita Hästen

Placering i fjol: 14, vann kvalserien.

Tränare: Tony Zabel, ny.

Hetaste nyförvärvet: Patrick Blomberg, f, Timrå.

Profilen: Jesper Samuelsson, f.

Kommentar: Särklassig jumbo i fjol och det blir nog en kamp i de nedre regionerna den här säsongen också. Stökigt i klubben de senaste säsongerna när det gått trögt och tränarna har avlöst varandra. Nu är Tony Zabel, tidigare Djurgården, ny huvudtränare.

  • Västervik

Placering i fjol: Åtta i grundserien, femma i slutspelsserien.

Tränare: Mattias Karlin, tredje säsongen (tionde totalt).

Hetaste nyförvärvet: Erik Nyström, f, Pantern.

Profilen: Victor Öhman, f.

Kommentar: Överraskande bra säsong i fjol. Tränaren Mattias Karlin gör ett stort jobb i Västervik och målet är att etablera klubben i allsvenskan. Ska det bli topp 8 måste de fyra nya transatlanterna leverera.

  • Västerås

Placering i fjol: Trea i grundserien, tvåa i slutspelsserien.

Tränare: Thomas Paananen, andra säsongen.

Hetaste nyförvärvet: Emil Kruse, mv, Västervik.

Profilen: Fredrik Johansson, f.

Kommentar: Gjorde succé i återkomsten till allsvenskan förra säsongen och slutade trea. Brandskattades på sina stjärnor och tappade sex spelare till SHL, varav Brynäs plockade fyra. Ser ändå starkt ut och ska slåss i toppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.