Viltet i brandskogsområdet under lupp

Publicerad

Hur är tillgången på älg och annat klövvilt i det stora brandskyddsområdet i Västmanland? Ja, det ska ett nytt projekt reda ut och den kommande älgjakten blir en viktig del i det hela.

Syftet är att skogsägare tillsammans med jägarna ska få koll på hur mycket vilt som finns i området, hur de rör sig och hur stammarna utvecklar sig. Därefter ska man kunna göra en bra förvaltningsplan för viltet.

– Klövviltets mat, lövträden, är på väg tillbaka i brandområdet och då kan vi befara att det blir gott om klövvilt här och vi har fått signaler om att det förekommer vissa betesskador, säger Göran Hagerfors, senior adviser på Skogsstyrelsen.

– Blir det mycket mat så kan kalvvikten komma att öka, att de växer mer inne i brandområdet jämfört med utanför, och det gör att korna mår bra och kan kanske öka produktionen, alltså få fler kalvar till kommande år, säger Lars Björk på Jägareförbundet Västmanland.

– Det är sådana saker vi ska titta på, så att stammen inte växer för mycket kommande år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer