Marino Wallsten (S), kommunalråd i Fagersta, är försiktigt optimistiskt inför att kommunen kan få 16 miljoner kronor. Medan Johanna Odö (S), kommunalråd i Norberg, måste förbereda sig på att bli av med en miljon. Foto: Rebecka Mårtensson

Fagersta och Norberg är grannkommuner – men får helt olika utfall i utjämningsförslag

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget på ökad kostnadsutjämning mellan kommuner och regioner innebär stora ekonomiska förändringar på flera håll. Norberg är en av de kommuner som nu behöver ta höjd för att bli av med en miljon kronor. Grannkommunen Fagersta får däremot 16 miljoner mer än i dag om förslaget klubbas igenom.

– Man kan tycka att en miljon drygt som det handlar om för Norberg är en liten del men för vår del är det inte så utan det är mycket pengar för oss, säger kommunalrådet Johanna Odö (S), som samtidigt vill poängtera att hon tycker systemet är bra.

Kostnadsutjämningssystemet ska göra att de kommuner och landsting som har bättre förutsättningar vad gäller demografi och geografi ska ge pengar till de som har det svårare.

Lite mer lika– översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting ” heter förslaget som en kommitté tagit fram.

Regeringen vill att förändringen ska gälla redan från januari år 2020, något som både Sveriges kommuner och landsting och Statistiska centralbyrån inte håller med om. SKL säger att det blir svårt att ställa om så fort och SCB skriver i sitt remissvar att de föreslår att det ska gälla från år 2021 för att de ska hinna med att göra beräkningar på ett kvalitetssäkert sätt. 

Norberg som redan har ett ekonomiskt ansträngt läge får nu ta höjd för att få betydligt mindre pengar.

– Vi har ju neddragningar redan i dag så det påverkar oss väldigt mycket. Det här är de satsningarna vi skulle behöva göra. Vi skulle behöva ha extra personal i skolan, vi skulle behöva extra kvalitet i äldreomsorgen, säger Johanna Odö(S).

Det Norberg tappar på i den nya beräkningen handlar exempelvis om variablerna ohälsotal, små barn, arbetslösa utan ersättning och bebyggelsestruktur som då anses vara bättre i Norberg än andra kommuner.

Fagersta försiktigt optimistiskt

Fagersta är en av de kommuner som enligt förslaget får mer pengar, cirka 16 miljoner kronor.

– Det bli ett välkommet tillskott men det är först efter första oktober som vi vågar hoppas på att det här kommer generera något för Fagerstas del. Likväl som inkomsterna kan förändras så kan någon annan del i systemet förändras, det har vi sett förut, säger Marino Wallsten (S).

Kommunalrådet skulle hellre se generella statsbidrag.

– Jag skulle gärna se att de kommer andra pengar, speciellt för Fagersta som är en kommun där Arbetsförmedlingens lokala kontor stängs ner. Vi ser framför oss att det här kommer innebära ett överförande av roller och uppgifter till kommunerna. Där vi har nästan 2000 inskrivna idag.

Innebär förändringar för de flesta kommuner i länet

De som  får mest pengar enligt förslaget är Fagersta, Hallstahammar, Kungsör.

De som förlorar mest pengar är Västerås och Norberg.

Båda de socialdemokratiska kommunalråd vi pratar med är positiva till förslaget och menar att det behövs och är viktigt för hela Sverige att utjämna på detta vis. Det håller inte regionens oppositionsråd Thomas Högström (M) med om. 

– Det här förslaget är förfärligt för Västmanland men jag tycker också att om det är staten som vill ha en sån här utjämning, då borde också staten betala för det- inte kommunerna och regionerna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.