Personal på ett boende i Västerås har använt visir som inte håller kraven enligt Arbetsmiljöverket. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Visir förbjuds på boende i Västerås

Uppdaterad
Publicerad
Personal på ett äldreboende i Västerås har använt skyddsvisir som inte uppfyller Arbetsmiljöverkets krav. Nu har myndigheten förbjudit boendet från att använda visiret – och kräver boendet på 100 000 kronor för varje gång förbudet bryts.

Vid en inspektion på boendet i Västerås i slutet av juni framkom att personalen använt skyddsvisir med falsk CE-märkning enligt European Safety Federation, som inte lever upp till Arbetsmiljöverkets krav. Det fanns heller inget tillstånd utfärdat av myndigheten att använda visiren.

Arbetsmiljöverket har nu utfärdat ett förbud enligt arbetsmiljölagen, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

”Eftersom att det finns en omedelbar och allvarlig risk för ohälsa eller olycksfall ska beslutet dessutom gälla omedelbart”, skriver Arbetsmiljöverket i beslutet.

Boendet krävs också på ett vite på 100 000 kronor om arbetsgivaren bryter mot förbudet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet