VSK kan stänga av supportrar

Uppdaterad
Publicerad

I lördags urartade matchen mellan VSK Fotboll och hemmalaget IK Frejd. Tillresta VSK-supportrar gick till attack mot både supportrar, spelare och funktionärer på Vikingavallen. Nu skriver VSK i ett öppet brev man tar kraftigt avstånd från läktarvåldet.

Det började med att dom tillresta VSK-anhängarna ska ha skrikit att personer inom VSK:s verksamhet skulle avgå. Man fortsatte med att ropat rasistiska skällsord mot en spelare på planen, som svarade med verbala gester mot klacken.

Resultatet blev en kaotisk och våldsam situation intill Frejs klubbhus, bland barnfamiljer, funktionärer och publik. VSK-spelare och delar av publiken tvingades ingripa för att avstyra händelsen.

Men, det  är inte första gången klubben har problem med aggressiva supportrar. I flera år har några supportrar varit inblandade i stökiga situationer.

– Jag har varit i föreningen länge nu, men det här är det värsta som någonsin har hänt, säger Peter Brandt, ordförande i VSK Fotboll.

Tar kraftigt avstånd

Nu skriver VSK Fotboll i ett öppet brev på sin hemsida att man tar kraftigt avstånd från våldet.

– Vi vill markera, alla spelare, ledare, styrelse, alla står bakom det här. Vi har kanske inte varit tydliga nog när vi haft problem innan, men det här var droppen som fick bägaren att rinna över, säger Brandt.

Nu för VSK en dialog med IK Frejd, egna supporterklubben och klubbens säkerhetsgrupp för att kunna identifiera de personer som nu inte längre är välkomna till matcherna. Men än så länge har man inte lyckats.

– Man kan tycka att supportrarna ska kunna kliva fram och säga vilka det var, men vi har inte fått det genomslaget än. Vi jobbar med att kolla fotodokumentationer och mobilfilmer. Vi har goda förhoppningar om att få fast de här rötäggen.

Hur många kan det röra sig om?

En handfull, så kanske fem stycken, säger Peter Brandt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.