Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här lyfter de bokstavligen varandra. Följ med på ett träningspass med Wilma Forsell, 16, och de andra tjejerna i cheerleadinglaget United Cheer Athletics från Kungsör. Foto: Fredrik Samuelson/SVT

Wilma, 16, i Kungsör satsar på cheerleading: ”Ingen larvig sport”

Publicerad

De behöver vara snabba, starka, samspelta – och ha utstrålning.

SVT kikade in under ett träningspass med Kungsörs cheerleadinglag United Cheer Athletics.

Tävlingslaget United Cheer Athletics från Kungsör består av 14 tjejer mellan 13 och 17 år.

Efter att ha vunnit årets distriktsmästerskap i sin juniorklass kvalificerade sig laget till riksmästerskapet i Helsingborg som arrangerades i maj. Där kom de på tionde plats av tolv tävlande.

– Att vi från en liten stad som Kungsör kan komma ända dit och tävla mot landets bästa lag är jättestort, säger Wilma Forsell, 16.

I klippet: Följ med och se United Cheer Athletics under ett träningspass i Kungsörs sporthall.

Så har cheerleading förändrats i Sverige: ”Finns många fördomar”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om hur cheerleading i Sverige har förändrats med åren och följ tävlingslaget United Cheer Athletics i Kungsör. Foto: Fredrik Samuelson/SVT

Svenska cheerleadingförbundet

• Bildades 1995 och tillhörde tidigare Sveriges amerikanska fotbollsförbund. Valdes 2019 in i Riksidrottsförbundet och 2022 in i Sveriges olympiska kommitté. Cheerleadingförbundets mål: Göra det till en OS-gren.

• I Sverige finns drygt 18 000 utövare i 59 föreningar.

• I riksmästerskapet i Helsingborg i maj kom Västeråslaget Rising Cheer Athletics tvåa i klassen senior level 1. Köpingslagen Sparks Shooting Stars och Sparks Universe blev femma i klassen junior level 2, respektive tvåa i klassen senior level 2. United Cheer Athletics från Kungsör kom tia i sin klass, junior level 1.

Källa: Svenska cheerleadingförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.