Vindkraft planeras i Västmanland – trots att det blåser snålt i länet

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det blåser lite i Västmanland har vindkraftbolagen börjat få upp ögonen för länet. Men det finns betydligt bättre ställen att bygga på menar expert.

– Jag kan tycka det är dumt att bygga i ett område där det inte blåser så mycket. Det finns områden på kusten som är mer lämpliga, säger Erik Dahlquist, som är professor i energiteknik på Mälardalens högskola.

När Energimyndigheten i slutet av 2013 uppdaterade vilka områden som är riksintressen för vindkraft listade man 310 områden. Inget av dem ligger i Västmanland. Trots det planeras det nu för fyra områden som berör Västmanland.

Scanergy har börjat undersöka möjligheterna i Odensvi i Köping kommun, EON har tittat närmre på Långholmsberget i Smedjebacken och VKS Vindkraft Sverige har tittat närmre på Norrberget i Sala kommun och Målarberget som ligger mellan Avesta och Norberg.

Bättre ställen att bygga på

Trots att det blåser lite i Västmanland har vindkraftbolagen börjat få upp ögonen för länet. Men det finns betydligt bättre ställen att bygga på menar expert.

– Jag kan tycka det är dumt att bygga i ett område där det inte blåser så mycket. Det finns områden på kusten som är mer lämpliga, säger Erik Dahlqvist som är professor i energiteknik på Mälardalens högskola.

Blåser dåligt i länet

När Energimyndigheten i slutet av 2013 uppdaterade vilka områden som är riksintressen för vindkraft listade man 310 områden. Inget av dom ligger i Västmanland. Trots det planeras det nu för fyra områden som berör Västmanland. Vid samtliga platser har planerna rört upp känslor bland de boende i området.

Många har ställt sig oförstående till energibolans vilja att bygga, med tanke på att det blåser dåligt i länet. Men på VKS Vindkraft Sverige menar man att det blåser tillräckligt.

– Vi hade gärna sett att Energimyndigheten hade pekat ut fler områden som riksintressen, eftersom tekniken utvecklats och att man numera kan utnyttja vindresurserna bättre än för bara 2-3 år sedan, säger Fredrik Sander som är projektledare på VKS Vindkraft Sverige.

Nära till kunden

Att tekniken har utvecklats bekräftar Energimyndigheten, men de anser fortfarande att inlandslän som exempelvis Västmanland är sämre alternativ än många kust- och fjällän. Detta håller Erik Dahlqvist på MDH med om, och han tycker att bolagen borde titta mer på kusten.

– Utanför kusterna är det väldigt bra. Det är inte så djupt, utan det går ganska lätt att ta sig dit och göra service, samtidigt som det blåser väldigt bra, säger han.

Men energibolagen vill vara nära kunden, och dessutom menar Fredrik Sander på VKS Vindkraft Sverige att många kustområden redan är upptagna.

– Antingen har man redan byggt eller så har man planer på att bygga på de platser som kan vara aktuella i välbefolkade län som exempelvis Halland, Skåne och Göteborgsregionen, säger han.

Detta krävs för att det ska bli ett riksintresse

På land

Vindförutsättningar – I vindområdet ska det blåsa mer än 7,2 m/s i årsmedelvind 100 meter ovan mark (MIUU 2011)

Området ska vara större än 5 kvadratkilometer (undantaget elområde 4)

Avstånd till bebyggelse (hus och kyrkor) – Avståndet mellan vindkraftverk och bebyggelse ska vara mer än 800 meter (Undantag för de områden som kvarstår sedan 2008 där 400 meter är gällande)

Till Havs

 Vindförutsättningar – I vindområdet ska det blåsa mer än 8,0 m/s i årsmedelvind 100 meter ovan mark (MIUU 2011)

 Området ska vara större än 15 km2

 Vattendjup ned till 35 meter

Undantagna områden enligt miljöbalken

 Riksintresse obruten kust, 4 kap. 3 § MB

 Riksintresse obrutet fjäll, 4 kap. 5 § MB

 Natura 2000-områden på land, 4 kap. 1 § och 7 kap. 28 § MB

 Nationalparker, 7 kap. 2§ MB

 Natur- och kulturreservat, 7 kap. 4 och 9 §§ MB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.