Foto: SVT

Var ska alla västeråsare bo?

Uppdaterad
Publicerad

Bostadssituationen i Västerås är akut. Hyresrätterna är för få och söktrycket på dem som finns stort, samtidigt som antalet invånare i Västerås ökar. Nu vill de rödgröna satsa stort för att komma tillrätta med situationen.

– Dels tydliggöra mot Mimer, vårt egna bolag att vi måste bygga mer. Men också stimulera andra och tydliggöra för andra bostadsföretag att vi har en brist i Västerås och att det finns en marknad här för att bygga, säger kommunalrådet Staffan Jansson (S).

Det är en ansträngd bostadssituation i Västerås. Stan växer, och börjar bli trångbodd, särskilt eftersom antalet nyproducerade bostäder inte ökar i samma takt.

Ökat söktryck

Söktrycket på de lägenheter som finns är högt och under åren framöver förväntas invånarantalet öka med omkring 1.800 personer per år, snarare än de tusen man tidigare trott, och för det, behövs det fler bostäder.

– Västerås har byggt mycket bostadsrätter, men efterfrågan idag är framför allt hyresrätter. Så hyresrättsbyggandet behöver verkligen öka här i Västerås, säger Staffan Jansson och fortsätter:

– Just bristen på hyresrätter mot vissa grupper gör att de ställs utanför den ordinarie bostadsmarknaden vilket är väldigt tragiskt.

De rödgröna vill att det byggs minst 4.000 nya bostäder mellan år 2015-2019. Och att cirka 1.000 av dem är hyresrätter, som det kommunala fastighetsbolaget Mimer producerar.

”Kommer klara det”

Det innebär att de kommer få bygga ungefär det dubbla mot för idag.

Kommer ni att klara av det?
– Ja, vi kommer klara av det. Men det kommer naturligtvis ta något år innan vi kommer upp i 200 per år, säger Anders Söderstrand, vd för bostadsbolaget Mimer.

Vilka typer av lägenheter kommer ni att bygga?
– Vi har inte riktigt den kunskapen av vad västeråsarna vill ha, därför kommer vi under våren att fråga alla som står i vår kö vilken typ av lägenhet de vill ha, hyreskostnad och område.

Oppositionsrådet Elisabeth Unell (M) håller med om att bostadsbristen måste få en lösning. 
– Jättebra att man kommer med förslag och vill agera, men jag kan tycka att det är märkligt att man suttit i fyra år och inte agerat tidigare, säger Unell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer