Foto: SVT

Han blev hemlös efter skilsmässan: ”Är botten”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler drabbas av bostadsbristen i Västerås, det visar inte minst andelen hemlösa som har ökat kraftigt de senaste åren. Kent Jansson är en av de västeråsare som i dag är bostadslös.

– Jag sover på gatan, eller härberge om man lyckas komma in.  Men det finns bara 11 platser för herrar och 5 för damer, så är vi fler än det, då är det kortdragning som gäller, säger Kent Jansson, som till vardags arbetar som försäljare av tidningen Situation Stockholm.

På härberget Eken har nyligen de 8 sängplatserna utökats till 14. Men trots det räcker sovplatserna inte till, det skett en inströmmning av tidigare okända hemlösa och under förra veckan fick personalen totalt göra 10 avvisningar.

– Och då får man ligga på stationen, eller på Punkthuset eller i någon trappuppgång eller något sånt, säger Kent Jansson.

Har ökat

Enligt Västerås stads senaste kartläggning av hemlösa, visar det sig att antalet hemlösa personer har ökat med 35 procent från år 2012 till 2013, totalt med 144 personer. Idag rör det sig alltså omkring 550 personer som är bostadslösa och hur stort mörkertalet är är okänt.

Och den grupp som nu börjar synas allt tydligare har varken missbruksproblem eller psykiska besvär.

– Vi måste öka bostadsbyggandet så vi får en ökad volym och det kommer de hemlösa till gagn, säger Staffan Jansson (S), kommunalråd och ordförande för Individ- och familjenämden i Västerås.

Men om man är bostadslös med skulder, hur lätt är det då att få en av de nyproducerade bostäderna?
– Fem procent av den nyproduktion som Mimer bygger ska lämnas till sociala ändamål, just för att säkerhetsställa rätten till bostad. Vi har ett avtal med bostad Västerås att vi vill ha 195 lägenheter för sociala ändamål per år. Och förra året fick vi 120, alltså en brist på 60-70 lägenheter och det är klart att det är det som spiller över och gör att hemlössituationen ökar, säger Staffan Jansson.

Känner sig besviken

Till Stadsmissionens dagverksamhet beger sig Kent Jansson och många andra bostadslösa, men även fattiga pensionärer, för att köpa lunch för 30 kronor eller ta ett kopp kaffe.

Just idag är det omkring tio personer i lokalen. Kent Jansson berättar att han är besviken över hur politiken fungerar här.

– Den är botten. De har velat bjuda in mig för att snacka om bostadspolitiken. Både socialdemokrater och moderater har varit på mig ute på stan, men det händer ingenting. De ville att tjänstemännen skulle veta hur det är att vara bostadslös, för de sitter bara bakom sitt skrivbord. Men det är ingen som gör någonting, det är bara snack, säger Kent Jansson.

Vad tänker du att man borde göra?
– Ja, det står en massa tomma kontorsslokaler lediga som går att bygga om till billiga bostäder, för skelettet har de redan klart. Det är bara politikerna som inte vill göra det. Så deras bostadspolitik ger jag ingenting för.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2014 - Tvärsnytt

Mer i ämnet