Massiva demonstrationer i London – tusentals trotsar restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

På flygbilder från London syns enorma folkmassor sluta upp på gator och i parker för att demonstrera i solidaritet med Black Lives Matter-rörelsen.

Men demonstrationerna går stick i stäv med myndigheternas varningar om att undvika folksamlingar för att coronasmittan inte ska spridas.

Tusentals människor samlades på lördagseftermiddagen i centrala London för att delta i en stor Black lives matter-demonstration. Tv-bilder visar människor som står tätt intill varandra, trots tidigare uppmaningar från den brittiske hälsoministern Matt Hancock att undvika stora folksamlingar på grund av risken för att smittas av coronaviruset.

– Att samlas är inte bara olagligt. Det är också, vilket kanske är mer viktigt, ett sätt att utsätta sig själv och sin familj och andra människor för onödiga risker, säger chefen för Londonpolisen Cressida Dick, rapporterar BBC.

Nätdemonstrationer

Men det är inte bara i Storbritannien som folk sluter upp för att protestera mot polisbrutalitet och rasism – jorden runt har det hållits demonstrationer.

I Australien samlades på lördagen tusentals människor med plakat och iklädda masker till stöd för Black lives matter-rörelsen och protesterna i USA mot polisvåld och rasism. I Brisbane ska 10 000 personer ha deltagit i protesterna, enligt australiska tv-kanalen ABC News.

I Thailand gör pandemireglerna att protesterna sker på nätet, där aktivister ber människor att filma och ta bilder av sig själva iklädda – liksom i USA – svarta masker, med knytnäven höjd och utrustade med plakat. De thailändska nätdemonstranterna kommer också att hålla en tystnad på 8 minuter och 46 sekunder – så länge som en vit polisman tryckte ner den svarte obeväpnade George Floyd mot marken med sitt knä mot hans nacke.

”Finns rasism i Japan”

Men runt om i världen börjar nu också det som startat i USA att omformas till protester med lokal anknytning. I Australien lyfter demonstranterna till exempel frågan om polisens behandling av landets ursprungsbefolkning och fallet med David Dungay, en aboriginsk man som dog efter att ha blivit fasthållen av fängelsevakter.

I Tokyo gäller protesterna ett fall där en kurdisk man ska ha stoppats i sin bil av polis, tvingats till marken och lämnats där skadad.

– Jag vill peka på att det finns rasism i Japan, säger den 17-åriga studenten och demonstranten Wakaba till nyhetsbyrån Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.