– Varje gång man sätter på teven så handlar det om brexit, men man får aldrig reda på vad som faktiskt kommer att hända, säger Lovisa Sörenson.

Londonsvensk om brexit: ”Man får aldrig reda på vad som faktiskt kommer att hända”

Uppdaterad
Publicerad

När Storbritannien gör sig redo att lämna EU är fortfarande många av de omkring hundra tusen svenskar som bor och jobbar i landet osäkra på vad som gäller för dem vid ett utträde.

I svenskbutiken Totally Swedish i centrala London säljs filmjölk, knäckebröd, inlagd sill och mycket annat. I fyra år har Lovisa Sörenson från Hönö jobbat där och hon har inga planer på att flytta hem till Sverige igen.

Samtidigt håller Storbritannien på att lämna EU. Hon säger att de borde ha bättre koll på vad som händer med henne när landet lämnar EU.

– Varje gång man sätter på teven så handlar det om brexit, men man får aldrig reda på vad som faktiskt kommer att hända, säger Lovisa Sörenson.

”Inte självklart att man får flytta hit”

Det är runt hundra tusen svenskar som bor och jobbar i Storbritannien.

– För svenskarna som bor här i dag så behöver det inte bli omedelbart dramatiskt, man kommer att få stanna om man söker särskilda tillstånd, säger Torbjörn Sohlström som är ambassadör i Storbritannien.

– Men det kommer innebära tre saker. Det första är att man kommer vara nya regler som gäller för inresa för bosättning i Storbritannien, det kommer inte längre vara självklart att man får flytta hit och stanna så länge som man vill.

– Det andra gäller handel med varor och tjänster, som kan bli mer komplicerat när tullar införs.

– Det tredje gäller utveckling för Storbritannien i stort, ett avtalslöst utträde kommer innebära en ekonomisk påfrestan på landet enligt alla bedömare, fortsätter han.

Vid ett brexit med avtal behåller svenska medborgare rättigheterna som de har i dag och kan alltså fortsätta bo och jobba i Storbritannien, förutsatt att de söker nytt uppehållstillstånd före sista juni 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.