Arkivbild. Vänsterledaren Jonas Sjöstedts och centerledaren Annie Lööf. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Henry Montgomery/TT

Lööf: Sjöstedt, släpp Åkessons hand

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterledaren Jonas Sjöstedts politiska spel och hot om misstroendevotum hotar framtiden för svensk arbetsmarknad. Vänsterpartiet måste inse att arbetsrätten behöver moderniseras och därför genast släppa Jimmie Åkessons hand. Det skriver centerledaren Annie Lööf på Expressens debattsida.

Enligt Annie Lööf är den svenska arbetsrätten föråldrad och fortfarande utformad efter hur arbetsmarknaden såg ut för 50 år sedan, något Jonas Sjöstedt ännu har insett. Om reglerna inte förändras står framtiden för arbetsmarknaden och därmed också framtiden för Sveriges unga och företag på spel.

– Framtiden för våra unga, våra företag och svensk arbetsmarknad är alldeles för viktig för att kidnappas i det politiska spel som Vänsterpartiet nu, med benäget bistånd från Sverigedemokraterna, ägnar sig åt, skriver Lööf.

– Jonas Sjöstedt, det är dags att släppa Jimmie Åkessons hand, lägga de röda pamfletterna åt sidan och inse att vi behöver modernisera och förbättra svensk arbetsmarknad om vi ska ta Sverige framåt.

Har inte läst eller inte förstått

Vänsterpartiet har hotat med hotat med att lägga fram en misstroendeförklaring i riksdagen om Stefan Löfven gör alltför stora förändringar i turordningsreglerna vid uppsägning på arbetsmarknaden, de så kallade Las-reglerna. Krisdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna har sagt att man kommer att stödja ett eventuellt misstroende.

I slutet av september kraschade förhandlingarna mellan arbetsmarknadnes parter om en förändring av arbetsrätten, varför den så kallade Las-utredingen förslag om exempelvis förändrade turordningsregler ska genomföras, enligt januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Anniel Lööf skriver att utredingens förslag är kloka och balanserade samt kommer leda till att fler företag vågar anställa och att de anställdas trygghet ökar, inte minskar.

– Jonas Sjöstedt eldar upp sig över en utredning som han antingen inte har läst eller inte förstått, skriver hon.

Sjöstedt svarar

Jonas Sjöstedt svarar Annie Lööf på Twitter:

– Det finns inget modernt med att enkelt kunna säga upp den som slitit ut sig på jobbet eller ta bort skyddet vid uppsägning av personliga skäl, skriver han och tillägger:

-LAS-utredningen skulle skapa tysta rädda arbetsplatser.

Kräver besked i SVT:s debatt

Vänsterpartiet har sagt att man kommer att kräva besked av statsminister Stefan Löfven i kvällens partiledardebatt i SVT:s Agenda. Dröjer Löfven för länge med svaret, kommer man att gå vidare med ett misstroendevotum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer