Lilla Torg i Malmö efter 22.00 den 20 november Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen: Lugnt på krogen efter alkoholstoppet

Uppdaterad
Publicerad

Det nya restriktionerna om stopp för alkolholförsäljning efter klockan 22 som trädde i kraft i går verkar ha haft en dämpande effekt på kroglivet runt om i landet och polisen vittnar om mindre fylleri och färre människor ute än vänligt.

– Vi har haft betydligt färre fylleriärenden i natt. Vi från polisen är nog överens om att det har att göra med alkoholstoppet, säger Kim Hild, presstalesperson i region Syd.

Hild vill inte lägga någon värdering i restriktionerna men, säger att det är ”strålande” att polisen kunnat lägga sina resurser på annat. Hon är dock osäker på om lugnet kommer att hålla i sig framöver.

– Vi får se. Risken är att folk börjar festa på annat håll när de inte längre kan leta sig ut på krogen på samma sätt som förr, säger Kim Hild.

Stillsam krogkväll i Stockholm och Göteborg

Det var i förra veckan som regeringen meddelade att den i ett försök att stoppa smittspridningen nu sätter stopp för sena drinkar på krogen. Beslutet, som trädde i kraft på fredagen, innebär att ingen alkohol får serveras på barer och restauranger efter klockan 22.00 på kvällen. Förbudet innebär också att alla verksamheter som serverar alkohol tvingas stänga senast klockan 22.30.

Även i Stockholm och Göteborg vittnar polisen om en stillsam fredagskväll.

– Det var något lugnare än det brukar vara generellt på fredagar. Efter klockan 22 var det lite privatpersoner ute, säger Ola Österling, presstalesperson i Region Stockholm.

Också i Göteborg var fredagens krogliv dämpat. Thomas Fuxborg, presstalesperson i Region Västra Götaland, tror att de flesta har förstått allvaret med de nya råden och restriktionerna.

– Då kanske man inte är så sugen på att festa som vanligt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.