Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Morgan Johansson (S) och Maria Malmer Stenergard (M) i studion Foto: SVT

M och S skyller på varandra för kraschade migrationssamtal

Publicerad

Moderaterna och Socialdemokraterna skyller på varandra för att man inte lyckades komma överens om en ny migrationspolitik.

I dag träffas den parlamentariska migrationskommittén för ett av sina sista möten men redan i går stod det klart att förhandlingarna om en ny migrationspolitik brutit samman, främst för att Socialdemokraterna och Moderaterna inte lyckas komma överens, då de politiska motsättningarna är alltför stora. Istället anklagar de nu varandra för att bära huvudansvaret för sammanbrottet.

Enligt Moderaterna så vill Socialdemokraterna egentligen ha en stramare migrationspolitik, men har inte vågat gå emot regeringskollegan Miljöpartiets önskan om en mer liberal politik.

– Det har blivit väldigt uppenbart att Socialdemokraterna valt makten istället för politiken, säger Moderaternas migrationspolitiska talesperson, Maria Malmer Stenergard, i SVT:s Morgonstudion.

Enligt Malmer Stenergard sa Socialdemokraterna innan valet att man vill ha ned invandringen till en europeisk nivå, men när det väl kom till kritan så visade det sig att så var inte fallet.

– Vi har velat kompromissa, men mötts av kalla handen. Socialdemokraterna valde Miljöpartiet säger hon.

Migrationsminister Morgan Johansson är dock av en annan uppfattning. Enligt honom är det Moderaterna som satt sig på tvären och inte velat kompromissa.

– Det är väl egentligen inte särskilt förvånande att Moderaterna lämnade förhandlingarna? De har ju lämnat de flesta förhandlingar de senaste åren, säger han.

Johansson säger att Moderaterna hela tiden slängt in nya frågor och nya krav i förhandlingarna och vägrat kompromissa i många av frågorna.

– Så gör en förhandlingspartner om man egentligen inte vill komma överrens.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer