Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson är öppen för sänkt skatt på pensioner nästa år. Arkivbild. Foto: TT

M vill göra upp med regeringen om sänkt pensionärsskatt

Uppdaterad
Publicerad

Trots problemen med att få fram en ny regering kan det bli sänkt skatt på pensioner redan nästa år. Nu flaggar Moderaterna för att frågan ska tas med i en eventuell övergångsbudget innan skattetabellerna för nästa år låses fast.

– Vi tycker att det är rimligt att den frågan finns med, eftersom den frågan kan vi inte fatta beslut om efter den sista december, säger Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson i Moderaterna till SVT Nyheter.

Finns ingen ny regering på plats den 15 november blir det övergångsregeringen som får lägga en övergångsbudget. Den ska inte innehålla kontroversiella eller tydligt partipolitiska förslag, men mycket hamnar i en gråzon som exempelvis vallöftet från i princip alla partier om sänkt pensionärsskatt.

Brådskande om pensionärsskatten 

Frågan är satt under tidspress i och med att skattetabellerna för 2019 fastställs i slutet av december.

– Det är väldigt många frågor som kan behandlas efter den 1 januari, men just när det gäller skatt på pension så är det en fråga som man behöver besluta om innan, säger Elisabeth Svantesson.

– Det är en fråga som sticker ut, där det finns en stor samsyn i riksdagen. Hur regeringen väljer att göra, det är upp till regeringen, säger Svantesson.

Regeringen har haft samtal om vilka principer som ska gälla för budgeten med Allianspartiernas ekonomisk-politiska talespersoner.

– Det är ny mark, och vi formar nu praxis, säger Elisabeth Svantesson.

Det sista beslutet om pensionärsskatten fattas den 12 december, vilket innebär att Skatteverket skulle ha två veckor på sig att ändra skattetabellerna. Men enligt Svantesson är det möjligt.

S lovar att sänka skatten

Oavsett om frågan tas med i en övergångsbudget lovar Socialdemokraterna att det blir sänkt skatt för pensionärer under nästa år.

– På ett eller annat sätt ska vi socialdemokrater se till att skatten för pensionärer sänks redan nästa år, säger finansutskottets vice ordförande Fredrik Olovsson (S) till Expressen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.