I dag presenteras höstbudgeten

Uppdaterad
Publicerad

Måndagen bjuder på en fullspäckad dag i politiken. Budgeten för 2021 ska presenteras, oppositionen lär med största sannolikhet kritisera, och sist ut väntar en tuff debatt i riksdagens kammare kring hur statens kassa nu ska fördelas. Här sänder och rapporterar SVT Nyheter direkt under hela dagen.

Höstbudgeten 2021

Pinnat inlägg

Hej och välkomna till SVT:s direktrapportering om budgeten!

Några hållpunkter för dagen:

Ca 08.30. Finansminister Magdalena Andersson (S) håller pressträff.

Ca 10.00-12.00. Pressträffar med flera oppositionspartier och regeringens samarbetspartier.

Ca 12.40. Finansministern kommer med budgeten till riksdagshuset. Den traditionella budgetpromenaden uteblir på grund av coronaviruset.

13.00. Debatt i riksdagen.

Följ direktrapporteringen i flödet här nedan eller se SVT:s sändning i spelaren ovan.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, håller nu sitt anförande i riksdagen. Debatten, som pågår fram till klockan 16.00, följer du i spelaren här ovanför.

16.05 summeras dagen med SVT:s Mats Knutson.

Nu avrundar vi dagens direktrapportering. Följ det senaste kring höstbudgeten på svt.se och i kvällens nyhetssändningar.

Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, skiftar fokus från höstbudgeten och lyfter i stället ett uttalande från Magdalena Andersson i en intervju med Dagens industri för en dryg månad sedan. Finansministern sa då ett problem med dagens fastighetsavgift, som infördes av alliansen, är regressiv och har en särskild rabatt för höginkomsttagare, enligt Sjöstedt.

- Jag vet inte hur man ska tolka det uttalandet. Det är ju inte uppenbart att bara för att man bor i ett hus med högt taxeringsvärde så har man per automatik en hög inkomst, säger Sjöstedt och fortsätter:

- Man kan tänka sig exempelvis en ensamstående äldre där tidigare make eller makan stod för lejonparten av hushållets inkomst, och kvar är man då ensam med en låg inkomst men med ett högt taxeringsvärde. Ska man då tvingas flytta på sig? ska man då inte få bo kvar där om man inte har en hög inkomst?

Sjöstedt är tydlig med att SD inte på något sätt kommer medverka till att fastighetsskatten återinförs.

- Om alla partier hade fått allt på sin önskelista så hade notan inte slutat på 105 miljarder utan mycket mer. Det vet Jakob Forssmark, kontrar Magdalena Andersson.

Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed menar att regeringen och samarbetspartiernas framlagda budget spretar och innehåller flera förslag som är dyra och ineffektiva.

- Folkhushållet Sverige får betala, säger han.

- Även om man har 100 miljarder kronor så måste man kompromissa och prioritera.

Magdalena Andersson håller med om att ökade klyftor orsakar problem i Sverige.

- Den ökade ojämlikheten är roten till att mycket ont i vårt samhälle, säger hon.

Men enligt finansministern har budgeten en bra fördelningsprofil som gynnar de med lägre inkomster.

- Socialdemokraterna har någon form av beröringsskräck när det gäller att beskatta den ekonomiska eliten, säger Ulla Andersson.

Hon kritiserar vidare regeringen, C och L för att inte ha en långsiktigt hållbar finansiering av välfärden.

- Det skulle väl finnas utrymme nu för att beskatta den ekonomiska eliten.

Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politisk talesperson, berömmer regeringen för att ha visat handlingskraft under krisen. Däremot ser V ingen handlingskraft när det gäller att ta itu med den ekonomiska ojämlikheten.

- tittar vi på hur det ser ut i världen så är Sverige det land tillsammans med Nya Zeeland som har haft de mest kraftiga inkomstklyftorna under de senaste decennierna.

- Växande samhällsklyftor är dåligt för såväl demokratin som för skolresultat, för trygghet, brottslighet. Jämlika länder utvecklas bättre.

Elisabeth Svantesson är kritiskt till att regeringen satsar 52 miljarder nästa år på bistånd till andra länder, i stället för att skjuta till fler resurser till rättsväsendet.

Däremot delar hon Elisabeth Svantessons problembild kring gängbrottsligheten och att de behöver agera gemensamt för att hindra utvecklingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

HÖSTBUDGETEN 2020

Mer i ämnet