”Kallade in mina medarbetare och sa att det här är något stort”

Uppdaterad
Publicerad

Svensk ekonomi har drabbats väldigt ojämnt av coronakrisen – men kommer att studsa tillbaka snabbt när samhället öppnar upp igen, spår finansminister Magdalena Andersson. 

– Det finns säkert många saker vi hade kunnat göra annorlunda, men nu är vi fortfarande mitt uppe i krisen, säger hon i senaste avsnittet av SVT:s Ekonomibyrån.  

Det är drygt ett år sedan Corona förändrade det mesta i samhället. Enligt finansminister Magdalena Andersson fick redan det första fallet i Sverige henne att inse allvaret i situationen. 

– Jag kallade in mina medarbetare till kontoret och sa att det här är något stort. Nu ska vi förbereda oss för vi kommer att jobba som sjutton. 

Väldigt tudelat läge

Sedan dess har de ekonomiska effekterna av krisen gjort att vissa har upplevt tillväxt tack vare stigande börskurser och bostadspriser. Samtidigt har många andra förlorat jobbet eller sett sina företag gå i botten. 

– Det är ett väldigt tudelat läge. Delar av ekonomin går väldigt starkt, industrin inte minst. Andra delar har det supertufft, inte minst inom hotell, restaurang och kulturevenemang, också människor som blivit arbetslösa, säger hon. 

Sedan våren 2020 har regeringen vidtagit flera åtgärder för att hålla hjulen snurrande i ekonomin. Det har bland annat handlat om permitteringsstöd, omställningsstöd och sänkta arbetsgivaravgifter. I dagsläget är arbetslösheten i landet över 8 procent. Och ministern medger att en del kunde ha gjorts annorlunda.

– Vi har aldrig haft sådana här stöd tidigare, det är något helt nytt som plockats fram under väldigt stor tidspress. Det finns säkert mycket som man kan lära sig av det här för framtiden. 

Resurser för ny pandemi

Överläkaren och professorn Björn Olsen har varnat för att det kan komma fler pandemier, till och med värre än den nuvarande.

Har regeringen avsatt resurser för att hantera ytterligare en pandemi?

– Låg statsskuld, det är så man har muskler och skyddar sig inför alla eventuella krisen. Det är så man kan trycka på om det behövs, säger Magdalena Andersson.

Se hela avsnittet av Ekonomibyrån Post Corona här.      

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.