Foto: TT

Nederlag för regeringen om ungdomsjobben

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen får inte igenom sitt förslag om sänkt arbetsgivaravgift för ungdomar. Det står klart efter dagens sammanträde i socialförsäkringsutskottet.

Förslaget innebär att den redan i dag halverade arbetsgivaravgiften för unga sänks ytterligare för ungdomar under 23 år. Samtidigt tar regeringen bort halveringen för ungdomar som fyllt 25 år. I dag gäller den tills man fyllt 26 år.

Oppositionen stoppar nu det nya jobbförslaget som skulle kosta 270 miljoner kronor per år.

– Det här visar ju att det finns en majoritet i riksdagen som inte vill underlätta för unga att få jobb, säger socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén (M).

”Sorgligt”

Han får medhåll av arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M).

– Det är ju sorgligt att man röstar emot förslaget. Jag reser runt varje vecka och träffar arbetsgivare som berättar vilken effekt de tidigare sänkta kostnaderna har haft.

”Ineffektivt”

Men utskottets vice ordförande, Tomas Eneroth (S), håller inte med.

– Alla expertmyndigheter har konstaterat att halveringen av arbetsgivaravgiften för unga är en mycket ineffektiv och dyr åtgärd som kostar 14 miljarder kronor. Vi vill inte lägga ytterligare en kvarts miljard kronor på detta.

Och enligt Arbetsförmedlingen, Riksrevisionen och Försäkringskassan är sysselsättningseffekternas samband med sänkta arbetsgivaravgifter oklara.

”Tydlig konfliktfråga”

Redan i går var det känt att regeringen ser ut att misslyckas med att få igenom förslaget. SVT:s politiske kommentator Mats Knutson sa då att det är ett stort bakslag för regeringen.

– Sänkta arbetsgivaravgifter för unga är en central del av regeringens jobbpolitik. Dessutom har frågan blivit en tydlig konfliktfråga mellan framför allt alliansen och Socialdemokraterna inför valrörelsen. Ett nederlag för regeringen skulle också vara en presitigeförlust för statsminister Fredrik Reinfeldt (M), som redan intecknat den här sänkningen som en del i sitt valbudskap.

Regeringen halverade socialavgifterna, inklusive den allmänna löneavgiften, för 18-25-åringar 1 juli 2007. Två år senare utökades systemet till att gälla upp till 26 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer