Foto: Scanpix

Malmström skärper tonen mot USA

Uppdaterad
Publicerad

EU:s inrikeskommissionär Cecilia Malmström hotar att bryta två avtal om informationsutbyte mellan EU och USA.

På måndagen inleds frihandelsförhandlingarna mellan EU och USA i Washington. Men ett givet samtalsämne är den avlyssningsskandal som rullats upp sedan Edward Snowden trätt fram och berättat hur det amerikanska underrättelseorganet NSA arbetar.

Inför förhandlingarna skärper nu Cecilia Malmström tonen mot USA. Malmström skriver i ett brev till säkerhetsministern Janet Napolitano och David Cohen, biträdande finansminister och ansvarig för terrorfrågor, att EU-kommissionen kan stoppa avtalen om informationsutbyte mellan parterna.

Snowden och USA:s avlyssning

Kan stoppa avtal

Bland annat skriver hon att om USA inte kan visa att avtalen följs enligt lagarna måste hon överväga om villkoren gäller längre.

– Vi måste bli säkra på att dataskyddet och den personliga integriteten för EU-medborgare är säkrade, säger Cecilia Malmström till Dagens Nyheter.

Avtalen som EU kan stoppa gäller finansiell information i jakten på terrorister och uppgifter som flygpassagerare, de så kallade TFTP- och PNR-avtalen.

Det har höjts röster inom EU för att förhandlingarna om ett frihandelsavtal helt borde skjutas upp i ljuset av övervakningsskandalen, men så långt har EU-politikerna inte velat gå.

Begränsat samtal

Inför förhandlingarna har Storbritannien med stöd av Sverige begränsat samtalen om spioneri, skriver brittiska The Guardian.

Diskussionerna kommer nu att handla om frågor om datasekretess och NSA:s övervakningsprogram Prism. Programmet har samlat uppgifter om internet- och telefontrafik i Europa.

Däremot diskuteras inte mer traditionell underrättelseverksamhet eftersom Storbritannien insisterat på att EU inte har befogenhet att diskutera frågor om nationell säkerhet och underrättelsetjänst. Sverige stödde den brittiska inställningen.

Enligt källor till The Guardian ska Litauens regering, som nu tagit över ordförandeskapet för EU, ha kontaktat utrikesminister Carl Bildt för att få Sverige att ändra sig, men misslyckats.

TT har sökt Carl Bildt och Cecilia Malmström för en kommentar, men inte lyckats nå dem.

I mitten av juni meddelade Malmström, efter ett möte med USA:s justitieminister Eric Holder, att EU genom en gemensam expertgrupp ska få insyn i vad det är USA egentligen övervakar inom Prism.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden och USA:s avlyssning

Mer i ämnet