Nelson Mandela var den advokat som hjälpte Graham Tainton ut ur ett av apartheidregimens brutala fängelser. Foto: SVT

Mandela räddade Graham Tainton ur fängelset

Uppdaterad
Publicerad

Även i Sverige sörjer sydafrikaner i dag. En av dem är Graham Tainton. För många år sedan var Nelson Mandela den advokat som hjälpte honom ut ur ett av apartheidregimens brutala fängelser.

Graham Tainton var student och på väg hem från skolan när poliser hejdade honom. På den här tiden reglerade stränga passlagar var svarta fick vistas och poliserna krävde att få se hans pass och tvingade honom att  gå i rännstenen. De tyckte att han var kaxig och sa att han skulle få en läxa. Det de inte visste var att han var boxare – Graham Tainton slog tillbaka – och hamnade i fängelse.

Mandela hans advokat

Familjen ringde till en god vän som var advokat. Han hette Nelson Mandela. Vid rättegången frågade Mandela poliserna om det verkligen stämde att de hade blivit nerslagna av en liten kille. Och det ville de inte medge.

Graham släpptes fri. Tack vare sin karriär som dansare kom han till Sverige 1959. Kärleken drabbade honom och i dag har han en stor familj.  Alla är de uppvuxna med historien om Nelson Mandela – och att det är tack vare honom de finns. 

Se intervjun med Graham och dottern Blossom Tainton ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nelson Mandela död

Mer i ämnet