Många fall av vanvård i äldrevården

Publicerad

Skandalen på äldreboendet i Karlshamn är bara den senaste i den långa raden av avslöjanden av vanvård av äldre på olika slags vårdinstitutioner i Sverige. Både före och efter införandet av Lex Sarah (1999) har ett antal fall av vanvård uppdagats inom äldreomsorgen.

Bland de mest uppmärksammade är förstås förhållandena vid Polhemsgården, som ledde till att lagen infördes. Ett annat omdiskuterat fall var när en man i Värnamo med bandinspelningar visade hur personalen behandlade hans åldriga mor.
I somras avskedades två anställda inom hemtjänsten i Sundsvall, sedan det uppdagats att de misskött larmrutinerna för en 79-årig kvinna, som hittades död i sitt hem.

Polhemsgården 1997
Det troligen mest kända och omdiskuterade fallet. Den nyanställda undersköterskan Sarah Wägnert slog larm i Rapport om hur de gamla vanvårdades, att de inte fick duscha på veckor, att de hade sår som sköttes så dåligt att de fick kallbrand.
Det dramatiska reportaget, med gamla människor som låg ensamma i sina sängar och ropade, fick stort genomslag, ledde till att en ny lag infördes (se faktaruta).
Inte minst det faktum att förhållandena pågått en tid utan att någon ingrep bidrog till den nya lagen, där de enskilda anställda är ansvariga för att en anmälan görs.

Men fallen har varit många genom åren. Aktuellt har samla några av de mest uppmärksammade.

Klippan, september 2005
Personal inom äldreomsorgen i Klippan i Skåne misstänks ha kopplat ur vårdtagares trygghetslarm när de larmat för ofta, rapporterar Helsingborgs Dagblad/Nordvästra Skånes Tidningar.
Händelsen inträffade på ett boende för äldre med stort vårdbehov och är en av tre incidenter på senare tid som fått anställda att slå larm enligt Lex Sarah. De andra anmälningarna rör bl.a. brott mot tystnadsplikten.

Sundsvall, juli 2005
Tre personer vid hemtjänsten i Sundsvall varslas om uppsägning sedan en äldre kvinna hittats död.
Kvinnan hade så kallad telefontjänst och skulle bli uppringd två gånger om dagen. En oläst tidning tydde på att ingen ringt på flera dagar. En anhörig fann kvinnan död.

Västerås, februari 2005
En undersköterska som arbetar på ett kommunalt ålderdomshem i Västerås har anmält två kollegor för vanvård. Enligt anmälan struntade nattpersonalen i larm från de boende fast de inte var upptagna med annat. De äldre fick ofta klara sig utan vätska och ligga på samma sida hela natten trots att de skulle vändas för att slippa liggsår. En av de anmälda nattarbetarna har tidigare blivit anmäld, enligt Vestmanlands Läns Tidning.

Malmö, augusti 2004
En 93-årig kvinna hade fallit ur sin rullstol, och blivit liggande i ett halvt dygn, sedan personalen glömt bort att se till henne. Hon hittades blödande och svårt medtagen nästa dag.
Enligt sjukhusjournalerna hade det hänt tidigare att den åldriga kvinnan fallit ur stolen och blivit liggande, men någon rapport skrevs aldrig om detta.

Örebro, september 2004
I en 77-årig kvinnas säng hittas fullt med fluglarver. Hundratals maskliknande larver påträffas i madrass och täcke – trots att kvinnan har hemtjänst med städning. Det finns dessutom mal i lägenheten.
Upptäckten görs av kvinnans barnbarn, som ska hjälpa henne med bäddningen.

Falun september 2003
En 84-årig dement man gick vid upprepade tillfällen omkring med samma blöja flera dagar i sträck.
Mannens anhöriga slog larm sedan de flera gånger funnit 84-åringen inkletad med flera dagar gammal avföring. Trots att mannen bodde på en särskild avdelning för dementa på ett servicehus klarade personalen inte att ta hand om honom.
-Först var det fyra dygn i samma blöja, sedan tre dygn och gången därpå hittade vi honom utan blöja med avföring i byxorna ända uppifrån och ner, berättade mannens dotter för de lokala medierna.

Gislaved januari 2002
Sonen till en 93-årig kvinna i Gislaved hade placerat en bandspelare i moderns rum på ett äldreboende. En inspelning avslöjade att biträdena uppträdde aggressivt och att de
använde ett mycket grovt språk.
En polisundersökning om det inträffade inleddes. Åklagaren beslutade dock att fallet skulle läggas ned eftersom det inte gick att bevisa att något brott hade begåtts.

Landskrona juli 2001
Ett fall av grov vanvård vid ett äldreboende i Landskrona anmäldes till Socialstyrelsen. Den ansvariga sköterskan anklagades där för grov försummelse.
Fallet gällde en demenssjuk 70-årig kvinna som skrek av smärta de sista tio dagarna som hon var kvar på äldreboendet.
Enligt anmälan hade sår på hennes fötter börjat ruttna och när personal fann mask i såren fördes hon till sjukhus.
Personalen reagerade på att kvinnans trycksår bara förvärrades redan i maj, men trots att den ansvariga sjuksköterskan informerades hände ingenting.

Lex Sarah

Visa

Lagen, som infördes 1999, är någon egen lag utan en paragraf i socialtjänstlagen. Den innebär att alla som arbetar med att sköta gamla eller handikappade är skyldiga att anmäla till socialnämnden eller till länsstyrelsen om de träffar på missförhållanden i sitt arbete.

Socialnämnden har i sin tur ansvar för att se till att missförhållanden undersöks och åtgärdas.
Lagen är uppkallad efter Sarah Wägnert, som 1997 slog larm i SVT om förhållandena på äldreboendet Polhemsgården i Solna.

En undersökning visade nyligen att det är stor skillnad mellan olika områden i landet hur lagen används.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Senaste avsnittet i SVT Play

  • Senaste sändningen

    Rapport · 21 mars 19.30