Många gayaktivister greps i Moskva

Uppdaterad
Publicerad

Två personer skadades och ett trettiotal aktivister greps i Moskva idag när hbtq-organisationer gjorde flera försök att uppmärksamma att det idag är 20 år sedan homosexualitet avkriminaliserades i Ryssland.

Efter upprepade men misslyckade försök att få tillstånd för dagens demonstration bestämde sig Moskva hbtq-rörelsen att ändå försöka genomföra manifestationer på olika platser i staden. En efter en försökte de först framföra sina krav på rättighter utanför det ryska parlament.

Enligt den ryska lagstiftningen är enmansdemonstrationer tillåtna men det hjälpte inte. Demonstranterna hann inte veckla ut sina plakat eller ens öppna munnen innan de greps av polis och fördes iväg till väntande polisbussar.

Motdemonstranter tilläts tala

Även nästa försök vid Moskvas stadshus misslyckades. Att få någon intervju med organisatörerna var också hopplöst, eftersom de greps så fort de visade sig.

Däremot kunde motdemonstranterna, fundamentalistiska ryskortodoxa troende, prata fritt.

– Jag är här för att visa att det är min stad och vi måste städa bort all smuts och orenhet som finns här och som skadar vår heder, sa Irina som bar sjal om huvudet och en ikon i en kedja om halsen. Polisen bad henne gå sin väg men ingrep inte när hon fortsatte agitera mot homosexualitet.

Men det fanns också de som kom för att visa Hbtq-rörelsen sitt stöd.

– Jag kom hit för att visa dem, som ännu saknar rättigheter mitt stöd. Jag är präst och tror att Jesus skulle sällat sig till demonstranterna och inte till dem som skriker ut sitt hat, sa Roman Zaitsev som betraktade tumultet på lite avstånd.

– De mänskliga rättigheterna ska gälla för alla, även för minoriteter. Vi tillhör alla någon minoritet om man ser efter noga – män, kvinnor, äldre, barn, sa Julia Basjinova som bar en knapp med regnbågsfärgerna på bröstet.

Myndigheterna gjorde allt för att stoppa manifestationen

Det sista försöket att uppmärksamma att det gått 20 år sedan homosexualitet avkriminaliserade  skulle ske i Gorkijparken där det skapat ett speakers corner där vem om helst ska få genomföra aktioner utan tillstånd. Men när myndigheterna fick veta att HBTQ-aktivisterna planerade en aktion där stängdes den här platsen plötsligt för rekonstruktion.

Många aktivister valde ändå att avsluta dagen där men attackerades då av en grupp högerextrema. En demonstrant blev svårt misshandlad medan en annan fick tårgas sprutat rakt i ansiktet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.