Utredare på BRÅ slutför just nu en rapport om intyg, och har i intervjuer pratat med bland annat bedragna intygsgivare. Foto: TT

Många lockade till Brå:s bidragsbikt

Uppdaterad
Publicerad

Brottsförebyggande rådet får rekordmånga samtal från folk som vill lätta sina hjärtan om hur de bidragsfuskat eller själva blivit utsatta.

– Vissa berättar att det varit provocerande lätt att fuska, säger Johanna Skinnari, utredare på BRÅ.

I dag kommer en ny rapport med syfte att förebygga felaktiga intyg.

I höstas efterlyste Brottsförebyggande rådet personer med erfarenhet av bidragsfusk. Gensvaret har varit större än vanligt.

– Många har velat förklara verkligheten bakom fusket. Det är inte svart eller vitt, ofta kan det handla om att det är ett provocerande dåligt system som gör det lätt att fuska. I andra fall kan det finnas andra förklaringar, att intygsgivare själva blivit lurade och inte förstått intygen de skrivit under, säger Johanna Skinnari, utredare på Brå.

Utreder bidrags-hål

– Vi tittar inte på omfattningen av bidragsfusket, istället tittar vi på strukturen. Kan man förbättra systemet? Finns det några hål? Vi skriver inte en rapport baserad enbart på de här enskilda vittnesmålen. Vi har även gått igenom 160 olika ärenden på olika myndigheter, det kan handla om kontrollutredningar då man upptäckt fel i assistansersättningar.

Bidragsfusket handlar alltså inte enbart om storsvindlare eller rullstolsburna som upptäcks springa maratonlopp, utan det kan lika väl handla om fall som Elin, 56, som SVT Nyheter berättat om.

Myndigheterna håller inte måttet

Arbetsförmedlingen granskades förra året i en stor statlig rapport, ”Det ska vara lätt att göra rätt” och i den fick myndigheten skarp kritik. Utredningen redovisade ett antal risker för felaktiga utbetalningar inom den arbetsmarknadspolitiska verksamheten.

Intervjuer med förövare och utsatta ingår i en unikt stor kartläggning av bedrägerier och arbetet med denna typ av brottslighet på myndighetsnivå.

– Vi tittar på hela välfärdssamhället, från a-kassa till sjukpenning, lönegaranti och företagsstöd, säger Johanna Skinnari.

Presenteras i dag

Vidare ska Brå studera hur polis och åklagare arbetar med bedrägeribrott. Uppdraget innefattar även att lämna rekommendationer gällande rättsväsendets arbete mot bedrägeribrott.

– Vi har i flera år haft synpunkter på att man bara tittat på ett bidragssystem i taget, då missar man helheten. I Sverige finns många myndigheter och många olika sorters bidrag, man behöver titta på vad det innebär för möjligheter till brott.

FAKTA/UPPDRAGET FRÅN REGERINGEN

Brå har fått i uppdrag av regeringen att genomföra en kartläggning av bedrägerier och arbetet mot denna typ av brottslighet. Kartläggningen ska bland annat beskriva de polisanmälda bedrägeribrottens omfattning och struktur samt belysa tillvägagångssätt vid bedrägeribrott, med särskilt fokus på användning av datorer och internet. Vidare ska Brå studera hur polis och åklagare arbetar med bedrägeribrott. Uppdraget innefattar även att lämna rekommendationer gällande rättsväsendets arbete mot bedrägeribrott.

FAKTA/BIDRAGSBROTT

Under 2013 anmäldes 10 400 bidragsbrott, enligt BRÅ.

Vad gäller de felaktiga utbetalningarna från välfärdssystemen har en regeringsdelegation tidigare uppskattat nivån till 18–20 miljarder kronor, varav de avsiktliga felen från enskilda individer uppskattades uppgå till cirka hälften, det vill säga 10 miljarder kronor per år. Delegationen konstaterade att felaktiga utbetalningar av ersättningar många gånger beror på felaktiga uppgifter från den sökande, främst avseende inkomst, förmögenhet och bosättning. Detta i en rapport från 2011.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.