SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein. Foto: Anders Mohlin SVT

Silberstein: Åkesson har fått inflytande

Uppdaterad
Publicerad

Vare sig statsministern eller oppositionsledaren gjorde några större avtryck under kvällens partiledardebatt i Agenda. Moderaternas nytillträdda partiledare, Anna Kinberg Batra, tog inte mycket plats och Stefan Löfven var vid flera tillfällen vag i sina svar, säger SVT:s inrikeskommentator Margit Silberstein.

Jonas Sjöstedt saknade Fredrik Reinfeldt när han debatterade migration med Moderaternas nya ledare Anna Kinberg Batra ikväll.

– Det handlade om en skillnad i sakfråga, säger Margit Silberstein om vänsterledarens uttalande.

Men Anna Kinberg Batra tog kommentaren som en recension.

– Nu är det jag som leder vårt parti. Då vill jag både slå vakt om vårt ansvarstagande och vår öppenhet och jag vill att vi blir bättre på integration, sa hon till SVT efter partiledardebatten.

Åkesson har fått inflytande

Den nytillträdda oppositionsledaren tog vare sig plats eller gjorde bort sig under sin första partiledardebatt. Det var när jobben kom på tal som det tände till och hon krävde svar, säger Margit Silberstein.

Under debatten fick Anna Kinberg Batra tillfälle att förklara Moderaternas nya migrationspolitik. Partiet vill göra det svårare för flyktingar att få permanenta uppehållstillstånd, i stället förespråkar man temporära. Med den nya riktningen har Kinberg Batra frångått sin företrädare Fredrik Reinfeldts migrationspolitik.

– I tiggeri- och migrationsfrågor har hon bestämt sig.

Bland allianspartierna är det nu bara Centern som fortfarande följer Reinfeldts väg i migrationsfrågor. Det tyder på att Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson har fått ett inflytande, menar Silberstein.

– Partierna ser att väljarna går till SD och är oroliga över att det kommer många människor som söker asyl till Sverige.

Konflikter mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet

Åkesson återvände nyligen till politiken efter en långvarig sjukskrivning, men var sig lik, säger Margit Silberstein.

– Han fick stort utrymme när debatten handlade om migration, integration och Decemberöverenskommelsen.

Åkesson kallade Decemberöverenskommelsen för en ”orimlig maktkartell”, bildad för att utesluta Sverigedemokraterna. Han var heller inte imponerad av Moderaternas nya migrationspolitik som han kallade för okontroversiell.

– Man tar upp en ganska ofarlig sak som temporära uppehållstillstånd. Man gör det för att testa och ser hur väljarna och media reagerar. Min förhoppning är att man fortsätter ta små steg när man märker att det fungerar.

Ingen av de rödgröna partierna hakade på förslaget om temporära uppehållstillstånd, men Stefan Löfven framstod i denna fråga, som flera andra, något vag, säger Margit Silberstein.

– Det handlar om att det finns konflikter mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

”Förminskar det som hände i Auschwitz”

Åsa Romson fick ta hård kritik i sociala medier efter att hon jämförde flyktingolyckorna i Medelhavet med Auschwitz. Efter debatten bad hon om ursäkt till dem som kan ha tagit illa upp.

– Jag tog till ett kraftuttryck för att ge bilden av att det är så oerhört stort och tragiskt och vi blundar för den pågående tragedin i Medelhavet, sa hon och tillade att jämförelsen ”inte var den bästa”.

– Det är självklart att det sker katastrofer på Medelhavet, och tack och lov är det trots allt många människor som räddas. I den industrin som mördade miljontals människor under Andra världskriget. Det fanns ingen som räddade dem, utan det var mord och ihjälgasning och om man använder Auschwitz som metafor på det sättet så förminskar man ju det som hände då, säger Margit Silberstein.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Partiledardebatten maj 2015

Mer i ämnet