Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Uppgift: Misstänkt föremål kan vara vrakdel

Uppdaterad
Publicerad

Sökandet efter det mystiskt försvunna planet från Malaysia Airlines fortsätter. Ett vietnamesiskt militärflyg har upptäckt ett föremål som man misstänker kan vara en del av planet, uppger vietnamesiska luftfartsverket.

Mörkret har gjort det för svårt att bedöma om föremålet, som siktats i havet söder om Vietnam, verkligen kommer från det saknade passagerarplanet, uppger myndigheterna. Det kommer att undersökas närmare vid gryningen på måndag.

Landets försvarsmakt uppger för Sky News att man tror att det rör sig om en flygplansdörr.

Föremålet är ett av få misstänkta spår efter det försvunna planet. Tidigare på söndagen uppgav en källa till nyhetsbyrån Reuters att den preliminära haverikommissionen nu jobbar efter teorin att flygplanet splittrats på hög höjd.

Om flygplanet var intakt när det störtade i havet borde de 34 flygplanen och 40 skeppen som deltar i sökoperationen ha hittat vrakdelar i ett koncentrerat område, resonerade källan, skriver TT.

Flygbolaget befarar nu det värsta – att Malaysian Airlines MH370 har störtat.

40 fartyg och 34 flygplan söker spår

Passagerarplanet med 239 personer ombord har varit försvunnet sedan fredag kväll. På lördagen hittade man de första misstänkta spåren efter planet – två stora oljebälten i havet utanför Vietnam. Spåren kan vara ett tecken på att planet kraschat.

Räddningsteam har sedan i lördags fokuserat sitt sökande till området där man gjort oljefynden. Men efter uppgifter om att radarsignaler visar att planet kan ha bytt flygriktning, har man utökat sökområdet.

Sammanlagt 40 fartyg och 34 flygplan letar efter spår av flight MH370, rapporterar Reuters. Sökområdet ligger söder om Vietnams ö Tho Chu, nära Thailandviken som ligger mellan flera sydasiatiska länder.

Under söndagen undersökte ett vietnamesiskt fartyg ett misstänkt flytande föremål som hittats inom sökområdet, men det ska inte ha kommit från planet.

Utreder terrorkoppling

Samtidigt utreder man om det finns en terrorkoppling till planets försvinnande. Fyra av planets passagerare ska ha rest med stulna pass, och myndigheterna i Malaysia undersöker nu deras identiteter. Man granskar film från övervakningskameror och förhör gränspoliser och vakter vid Kuala Lumpurs internationella flygplats, för att se om säkerhetsbrister kan vara kopplade till planets försvinnande, rapporterar Reuters.

Den internationella polisorganisationen Interpol är starkt kritisk till att passagerare lyckats ta sig ombord på planet med stulna pass och säger att det är mycket allvarligt, rapporterar Reuters.

Interpol har tidigare bekräftat att minst två pass som registrerats i deras databas som stulna eller borttappade, använts av passagerare på det saknade planet. Passen är från Italien och Österrike.

Polisorganisationen undersöker nu alla pass som använts på flight MH370, och försöker få fram de riktiga identiteterna på passagerarna som använt de stulna passen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försvunnet malaysiskt flygplan

Mer i ämnet