Mats Knutson: Risk för borgerlig kannibalism

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiet ska bli alliansens mest borgerliga parti. Det är uppenbart partiledaren Jan Björklunds ambition inför valet 2010.

Det handlar om förslag till omfattande skattesänkningar för privatpersoner och företag. Värnskatten ska slopas. Löneskillnaderna mellan högutbildade och lågutbildade ska öka.

Arbetsrätten ska moderniseras, vilket enligt folkpartiet innebär att fler ska kunna undantas från Las-reglerna vid uppsägningar.

Mer studiedisciplin

På utbildningssidan handlar det om mer betyg, prov och skriftliga omdömen i skolan. I retoriken ligger tonvikten på studiedisciplin.

Folkpartiet kräver också ett snabbt införande av Euron och är det parti som är mest kärnkraftsvänligt.

Hyllade USA

Även i försvarspolitiken har Björklund framstått som mer försvarsvänlig än moderaterna, som valt att nedprioritera försvarsfrågan. I Mellanösternfrågan har Moderaterna genom utrikesminister Carl Bildt blivit mer pro-palestinsk vilket gör Folkpartiet till det enda klart Israelvänliga partiet.

I sitt tal på landsmötet på fredagen tog Björklund avstamp i utrikespolitiken och pläderade för fortsatt svensk militär närvaro i Afghanistan. Han hyllade också USA som han menade har räddat demokratin i Europa flera gånger.

Locka kärnväljarna

Ambitionen med det samlade budskapet från folkpartiet är att locka borgerliga kärnväljare i valrörelsen. Väljare som tycker att Moderaterna har gått för långt åt mitten. Strategin kan lyckas men innebär också en risk för borgerlig kannibalism. Risken är förstås att de väljare folkpartisterna lockar enbart tas från de andra borgerliga partierna. Då ökar inte det borgerliga blocket totalt. Strategin bygger således på att tillflödet till det borgerliga blocket sker genom moderaternas mittenorientering.

Dömde ut närodlat

I sitt tal inför landsmötet stack Björklund också ut hakan när han talade om maten. Till skillnad från många andra i klimatdebatten som förordar närodlade livsmedel dömde Jan Björklund ut allt närodlat. Att livsmedel ska framställas närodlat är bara en omskrivning för att vi inte ska importera från u-länderna, sa folkpartiledaren som menade att det är just modernt jordbruk och livsmedelsproduktion som kan lyfta dessa länder ur sin fattigdom.

Han angrep Miljöpartiet för vara direkt fientligt till handel med u-länderna. Inget annat parti i Sverige vill så effektivt låsa in de fattigaste länderna i permanent fattigdomn, dundrade Björklund från talarstolen.

Angrepp mot Miljöpartiet

Trots att Björklund står fast vid att de borgerliga bör söka samarbete med Miljöpartiet om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen var MP ändå föremål för flera angrepp i talet.

Bland annat varnade han de kommuner som har elintensiv industri för ett regeringsskifte. Vad händer när Lars Ohly blir näringsminister och Peter Eriksson energiminister? frågade Björklund retoriskt.

Zlatan-snackis

Oavsiktligt blev också Jan Björklunds försök att plocka politiska poänger på Zlatan Ibrahimovic en snackis på landsmötet. Folkpartiledaren talade om hur invandring berikar det svenska samhället och nämnde i sammanhanget att Zlatan är uppvuxen på Balkan. I själva verket är Zlatan uppvuxen i Malmö. En lapsus, erkände Björklund när han insåg att han sagt fel.

MATS KNUTSON

inrikespolitisk kommentator

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.