Vilda applåder och hatiska skällsord mötte den tyska kaptenen när hon klev i land i Lampedusa. Foto: Elio Desiderio/AP/TT, Guglielmo Mangiapane/Reuters/TT

Krönika: ”Italiens mest omdiskuterade kvinna”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

En hjältinna som räddar människor i livsfara. Eller en egensinnig sjökapten som bryter mot lagar. Åsikterna går isär om Carola Rackete, Italiens mest omdiskuterade kvinna just nu. Samtidigt ökar spänningen i vattnen utanför Lampedusa.

Jennifer Wegerup

Korrespondent, Italien

Sommar på Medelhavet.

Vid stränderna – turister och semesterfirande italienare.

På havet – på nytt en ökad ström av migrantbåtar.

Rammade polisbåt

Åter går debattens vågor höga i den kanske mest infekterade av alla politiska strider mellan EU och Italien. I centrum, som en symbol för hela frågan, står sjökaptenen Carola Rackete. Den 31-åriga tyskan styrde på natten den 29 juni fartyget Seawatch 3 med 40 migranter ombord, in i hamn i italienska Lampedusa. Detta trots den italienska regeringens förbud mot denna typ av fartyg att lägga till i landets hamnar.

Rackete rammade också en mindre båt från den italienska kustbevakningen. Poliser ombord berättade i italienska medier att hon utsatt dem för livsfara, även om ingen skadades.

Kapten riskerar åtal

Vilda applåder och hatiska skällsord mötte den tyska kaptenen när hon klev i land i Lampedusa. En ögonblicksbild som väl speglar de kluvna och starka känslor som råder i Italien inför hennes agerande.

Hon riskerar åtal för att ha främjat illegal migration. Rackete själv menar att hon var tvungen att agera för att läget ombord började bli desperat. I en stor intervju med La Repubblica säger kaptenen att hon inte ångrar något och skulle göra samma sak igen.

Inrikesministern: ”En bortskämd kommunist”

Hon lovprisas av många för sitt mod. Kritikerna menar däremot att hon inte respekterat italiensk lag och att det inte är flyktingar utan ekonomiska migranter hon hjälper.

Italiens inrikesminister, Lega-ledaren Matteo Salvini rasar mot Rackete och kallar henne ”en rik, bortskämd kommunist”. I sociala medier hörs såväl hyllningar som hot och hat mot Rackete.

Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio säger att EU måste ”sluta blunda” och inte kan vänta sig att alla migrantskepp ska fortsätta att gå i land i Italien.

Högsommaren har bara börjat och därmed också trafiken över havet.

Politiker vill bygga mur mot Slovenien

Den italienska regeringen, inte minst Matteo Salvini, har lagt både kraft och prestige på att stoppa migrantvågen under ledord som ”stängda hamnar”. Efter en lugnare period råder nu på nytt ett verkligt skarpt läge. Inte minst Lega, som fick 34 procent i EU-valet, har väljare som skulle se det som ett stort svek om regeringen viker sig i frågan.

Samtidigt har antalet migranter och flyktingar som kommer in i Italien via Slovenien fördubblats sedan i fjol. I veckan väckte Lega-politikern Massimiliano Fedriga debatt när han tog upp frågan om en mur i nordöstra Italien, mot Slovenien.

Premiärminister talar om krig

Under tiden har räddningsfartyget Alan Kurdi nått vattnen utanför Lampedusa, med nya migranter ombord. Man uppges vara redo att följa i Racketes spår och trotsa förbudet mot att gå i hamn.

Segelfartyget Alex gjorde detta redan under söndagen trots att italiensk kustbevakning på nytt påpekat rådande förbud. Kaptenerna hänvisar till internationell sjörätt, att man ska hjälpa nödställda till havs.

Både vice premiärminister Salvini och en del italienska medier använder ordet ”krigsförklaring” när de talar om kaptenernas beslut att kringgå italiensk lag. Migranterna från båten Alex tillåts just nu inte stiga i land. Läget är därmed mer spänt och allvarligt än på länge och känslorna allt starkare på båda sidor konflikten, allt medan tonläget trappas upp.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.