Angela Merkel kritiseras av soialdemokratiske ledaren Sigmar Gabriel Foto: Scanpix

Merkel får kritik för Cypern-krisen

Uppdaterad
Publicerad

Förbundskansler Angela Merkel får nu kraftig kritik från oppositionen för sitt sätt att sköta Cypern-krisen. Hon har förrått småsparare i Tyskland och Europa, säger den socialdemokratiske oppositionsledaren.

Det är det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegels online-upplaga som har intervjuat den socialdemokratiske partiordföranden Sigmar Gabriel:

Kristdemokraten Angela Merkel bär skulden till det komplicerade läget på Cypern, menar han. Hon har enligt Gabriel spiridit rädsla genom att ha brutit ett löfte om garanti för småsparare.

Eurokrisen

”Merkel angav tonen”

Gabriel menar att det var hon personligen som angav tonen på det EU-toppmöte i Bryssel förra veckan som ställde upp villkoren för ett stöd till Cyperns hotade banker.

I det ingick att Cypern skulle få hjälp om man lät banker och insättare vara med och betala räddningen.

– Merkel är ansvarig för att småspararna på Cypern ska betala räkningen medan bankägarna klarar sig undan, säger Gabriel till Der Spiegel.

Merkel har – för första gången sedan euro-krisen startade – tillåtit att kontoinnehavare utsätts för delkonfiskering av sina pengar, säger han.

År 2008 avgav hon tillsammans med den socialdemokratiske finansministern Peer Steinbrück (krist- och socialdemokrater var i koalition då) ett löfte till de tyska småspararna att de inte skulle drabbas av eurokrisen när man försökte lösa den.

Ånger

– Nu har hon svikit det löftet. Att återställa detta förtroende i Europa blir svårt, säger Gabriel.

Merkel och den tyska regeringen förnekar denna historieskrivning. Men tyska Süddeutsche Zeitung skriver att europeiska förhandlingsledare hävdar att tyska regeringen var den som hade envisats med att de cypriotiska småspararna skulle avstå en del av sina insatta medel.

Problemet är att många inom euro-området i efterhand tycks ångra konfiskations-klausulen. Fastän det handlar om några miljarder euro kan finansmarknadens osäkerhet om eurozonens fortsatta avsikter kosta 300 miljarder euro, har en brittisk finansanalytiker räknat ut.

Men när den nu är antagen kan det bli besvärligt att dra den tillbaka – det skulle se ut som om EU är utpressningsbart.

Merkel kan i framtida omröstningar om euro-stödet bli beroende av socialdemokratiska röster, eftersom det finns många i hennes egna led som är kritiska till att det välmående Tyskland överhuvudtaget ska bidra med stöd.

Socialdemokraterna har i alla omröstningar sedan 2010 stött regeringen i euro-frågan. Men Cypern-frågan har fått en del i partiet att tänka annorlunda.

Tyskt val till hösten

Mycket av Merkels hårda linje nu har att göra med att det är val till förbundsdagen i september. En av de saker som gillas av många väljare är att Merkel förespråkar en tuff sparpolitik i euroområdet och ställer hårda krav på länder som enligt Tyskland har misskött sig.

Socialdemokraterna sticker alltså ut hakan, eftersom Merkels linje fortfarande har starkt stöd i Tyskland, även om det senaste Cypern-kaoset kan falla tillbaka på henne på ett europeiskt plan: Att det är tyskarna som bär skulden.

Tyska regeringen hänvisar i konfiskeringsfrågan till att det är Cypern ensamt som bär ansvar för hur man vill ta in de pengar som krävs av landet.

Skapat rädsla

Också inom den socialdemokratiska förbundsdagsgruppen växer ilskan över beslutet från Bryssel att konfiskera en del av de cypriotiska spararnas pengar, rapporterar Der Spiegel.

Den socialdemokratiska toppkandidaten vid förbundsdagsvalet i höst, förre finansministern Peer Steinbrück, har också kritiserat konfiskeringsbeslutet och kallat det ett eklatant politisk fel, som har skapat rädsla och som har förvärrat krisen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurokrisen

Mer i ämnet