En militärkonvoj med okänd destination färdades under kvällen på riksväg 73. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Stor militärkonvoj på rikväg 73 – försvaret förtegna

Uppdaterad
Publicerad

En militärkonvoj med ett stort antal fordon kör ”mellan E4 och riksväg 73”, det bekräftar Försvarsmakten på fredagskvällen. Försvaret har under fredagen patrullerat i Visby och nyligen landade ett militärt transportflygplan på ön.

– Var militärtransporten kommer ifrån eller vart den är på väg, det kan jag inte kommentera, säger Marie Tisäter, vakthavande kommunikatör på Försvarsmakten.

Riksväg 73 leder till Nynäshamn där båttrafiken mot Gotland avgår och Försvarsmaktens bevakningspluton patrullerar sedan fredag morgon hamnen i Visby.

Inga kommentarer

Men om militärkonvojen är på väg mot Gotland eller inte vill inte försvaret inte svara på.

– Det är operativ sekretess. Då vill vi inte att informationen ska komma fram för tidigt. Vi kan kommentera när den här transporten är framme.

Har det med insatsen på Gotland att göra?

– Det kan jag inte kommentera.

Konvojen ska enligt Trafikredaktionen på Sveriges Radio ha startat vid 17.00 och rört sig söderut.

– Den är inte framme än, säger Marie Tisäter vid 20.00-tiden.

Läsarbild visar soldater i vid färjeterminalen i Nynäshamn. Foto: Radoslaw Marczuk

Förstärkning med transportflygplan

Till TT bekräftar Försvarsmakten att det militära transportflygplanet C17 nyligen landat på Gotland.

TT: Kommer Gotland förstärkas med styrkor från andra delar av landet?

– Ja, det har redan skett. För ett par timmar sedan landade en C17 på Visby flygplats med personal och materiel, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare på Försvarsmakten.

Källor: Mer än 100 soldater

Enligt källor till Dagens Nyheter kommer transportplanet från Kallax i Norrbotten där det lastades med över 100 soldater I 19-regementet. En del av personalen ska dock ha kört i bil och passerat Stockholm, på väg mot Gotlandsfärjan i Nynäshamn. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.