Fusket med p-tillstånd för handikappade är utbrett. Efter SVT Nyheters granskning är nu infrastrukturminister Anna Johansson rejält upprörd och vill se konkreta åtgärder för att komma till rätta med problemet. ”Jag fattar inte hur man tänker, säger hon. Foto: SVT NYHETER

Ministern om p-fusket: Jag fattar inte hur man tänker

Uppdaterad
Publicerad

Infrastrukturminister Anna Johansson är rejält upprörd efter SVT Nyheters avslöjande om det omfattande fusket med parkeringstillstånd för rörelsehindrade.
– Jag fattar inte hur man tänker, man blir förbannad, säger hon och skakar på huvudet.

Anna Johansson tänker omedelbart kalla till sig representanter för handikapporganisationerna, kommunerna och myndigheter. Det finns flera konkreta åtgärder som hon vill titta på. I dag finns inget fungerande nationellt register för parkeringstillsånd för handikappade. Det gör att det är relativt lätt att fuska med svenska tillstånd.

– Vi behöver se över möjligheten till ett nationellt register, säger Anna Johansson.

Ska tas upp i EU

Förutom ett nationell register vill hon också titta på möjligheten att även koppla tillståndet till bilens registreringsnummer istället för bara personen som det är i dag.

– Det kanske man ska göra för att kunna kontrollera dem bättre, säger hon.

Anna Johansson säger också att kommunerna själva måste vidta åtgärder. Dessutom tänker hon ta upp frågan på EU-nivå.

Centern: ”Fullständigt oacceptabelt”

Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson har på tisdagen ställt en skriftlig fråga till regeringen. Han kräver att regeringen omedelbart vidtar åtgärder för att stoppa fusket.

– Det är uppenbart att det missbrukas å det grövsta. Det här måste åtgärdas, säger han.

Anders W Jonsson påpekar att fusket med utlsändska tillstånd är ett EU-problem och därför också måste lösas i Bryssel. Partiets EU-parlamentariker Fredrick Federley kommer att ta upp frågan i EU-parlamentet.

– Jag utgår från att att regeringen lyfter det här på nästa ministerråd.  Det här måste vi sätta stopp för. Det finns inte en vettig människa som tycker det som skildrades i Aktuellt är acceptabelt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fusket med handikapptillstånd

Mer i ämnet