Foto: TT

Missbedömde allvarlig situation vid förlossning

Uppdaterad
Publicerad

Förlossningen på USÖ var en planerad igångsättning och allt verkade normalt när den elektroniska fosterövervakningen indikerade att något var fel. Personalen missbedömde situationen och först efter en dryg timme förlöstes barnet med kraftig syrebrist och en CP-skada som följd.

Det var i slutet av oktober förra året som en gravid kvinna skulle förlösas genom en planerad igångsättning på Universitetssjukhuset i Örebro. Detta på grund av att kvinnan burit barnet två veckor över tiden för beräknad förlossning.

Fick avvakta 65 minuter

Allt förlöper väl fram till slutet av förlossningen. Då noteras via elektronisk fosterövervakning att barnets hjärtfrekvens går ner och primärjouren tillkallas. Denne befinner sig på operationsavdelningen vid tillfället och anländer inte förrän drygt en timme senare. 

Genast görs försök att få ut barnet med sugklocka, eftersom akut syrebrist hotar.  Men det misslyckas, trots upprepade försök att få ut barnet. Ett akut kejsarsnitt genomförs inom ramen för den tid som man har på sig. Men barnet uppvisar trots det tecken på grav syrebrist och läggs in på barn- och ungdomskliniken för kylbehandling.

Ådrog sig skador

Barnet har av komplikationerna utvecklat en CP-skada, enligt chefsläkaren René Bangshöj, som talat med Nyhetsbyrån Siren.

I den genomlysning av fallet som senare genomfördes, konstaterades att när varningssignalerna om att pulsen på barnet gick ner riskklassificerades inte patienten korrekt på förlossningsavdelningen.

Hade hon bedömts korrekt enligt så kallad triagering, hade hon klassats som ”röd”. I det fallet hade bakjouren tillkallats, det vill säga den läkare som hade jour i hemmet.  Åtgärder hade sannolikt påbörjats omgående, enligt de rutiner som föreligger.

– Läkare och barnmorskor har gått igenom händelsen för att påpeka vikten av korrekt triagering, säger chefläkare René Bangshöj till Nyhetsbyrån Siren.

Fick själv boka tid

Efter den dramatiska förlossningen informerades paret om att de själva kunde boka en tid för att prata om händelseförloppet. Detta var enligt den Lex-Mariaanmälan som lämnats in till Inspektionen för vård och omsorg om händelsen en felaktig hantering.

Besöket borde ha bokats in inom rimlig tid av vårdgivaren. Nu dröjde det sju månader innan patienten tog kontakt med vården med anledning av händelsen. Hon har också i den pågående internutredningen uppmanats lämna en redogörelse för sina upplevelse av det inträffade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.