Misstänkta blåvalsslakten utreds av isländska myndigheter

Publicerad

Islands premiärminister Katrín Jakobsdóttir uppger att den misstänkta slakten av en blåval som uppmärksammades i slutet av förra veckan ska utredas. Detta efter anklagelserna om att fiskarna fiskat upp en, vad djurrättsorganisationer hävdar, är en utrotningshotad blåval.

Premiärminister Katrín Jakobsdóttir uppger för isländsk media att ett DNA-prov ska genomföras så fort det går. Provsvaren väntas i slutet av juli. Dock understryker hon det faktum att viss valjakt är tillåten på Island.

Beskedet kommer efter att bilder i helgen började florera på vad en djurrättsorganisation hävdade var slakt av en utrotningshotad blåval.

Isländska experter har tidigare uppgett att de inte säkra på om det är en blåval eller en sillval. Den senare får bara fiskas av isländska fiskare. Däremot har det sagts att det kan röra sig om en hybridval – mellan två olika arter – vilket då gör jakten tillåten.

Vd:n för det aktuella företaget uppger intervju med lokal media att de med säkerhet vet att valen inte är en blåval.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.